רקע
קנאה היא רגש אוניברסלי וראשוני שאנו חווים מגיל מוקדם. רגש זה מתעורר לרוב כשאנחנו חשים מאוימים על ידי אחר או כאשר נדמה לנו שמשהו עומד להילקח מאתנו.
למעשה, מדובר באחד הרגשות העוצמתיים ביותר וגם השכיחים ביותר. הוא משפיע על תהליכי עיבוד המידע שלנו ומשליך על תפיסתנו העצמית ועל עולמנו הרגשי.
מידה מסוימת של קנאה באחרים עשויה לדרבן אותנו להתקדמות ולעשייה, אך צידה השני הוא רגשות מכאיבים, כמו תסכול, רגשי נחיתות ועוינות, וכן התנהגויות העשויות לפגוע בנו או באחרים. אפשר לזהות שני ביטויים מרכזיים של קנאה – קנאה באדם אחר וקנאה לאדם אחר.
בפעילות זו נתמקד בקנאה באדם אחר ובעוצמות השונות שלה.
קנאה באדם אחר – ביחס שלו הוא זוכה, במעמד שלו, ברכושו ואפילו ביכולותיו ובתכונותיו – מוכרת כמעט לכולנו, ומופנית במרבית המקרים לאנשים קרובים לנו (היופי החיצוני והכריזמה של חבר טוב מעוררת בנו קנאה צורבת יותר מאשר מעורר בנו, למשל, בראד פיט). כאשר קנאה זו עוצמתית במיוחד, היא עלולה לפגוע במערכות יחסים, להביא לדרישות עצמיות מוגזמות ולא ריאליות ("אני חייבת להצליח בדיוק כמו אחותי") ובחלק מן המקרים אף לגרום לניסיון לפגוע בהישגיו של האדם המעורר את קנאתנו.
(מבוסס על המאמר "קנאה – "Jealousy מאתר 'בטיפולנט', ועל המאמר: "קנאה יכולה גם להועיל? כך תתמודדו עם קנאה בזוגיות או במשפחה" מאת מיכל הלפרין, מאתר 'אינפומד')