מאמר
טיפול פסיכולוגי עם ילדים מחוננים בעלי קושי בוויסות רגשי
שימי גלעד

בקרב ילדים מחוננים נצפה לפעמים פער מבלבל בין יכולות קוגניטיביות גבוהות וכישורים מרובים לבין קושי בוויסות רגשי, כלומר קושי לכוון ולאזן את הרגשות בהתאם למצב. במאמר זה יתוארו שני היבטים מרכזיים של התערבות טיפולית עם ילדים מחוננים הסובלים מקשיי ויסות רגשי: הראשון נוגע לסביבת הילד, והשני לטיפול הפרטני.

תוכן

מצב של מחוננות המופיע יחד עם "תווית" נוספת הקשורה לתחום קושי כלשהו מכונה בספרות "תווית כפולה" (Double label) ומתבטא פעמים רבות בפער בין תפקודם של ילדים מחוננים בתחומים שונים. בפרט, ילדים מחוננים רבים מתאפיינים בפער בין יכולות גבוהות לבין התנהגויות לא מסתגלות – פער שיכול להיות מבלבל במיוחד עבור המבוגרים סביבם. כך למשל, מבוגרים עשויים לדווח על ילד חכם ומוכשר מאוד שכאשר שהוא לא מקבל את מה שרוצה הוא "מתנהג כמו בן שנתיים" – צורח, בוכה ומתקשה להירגע. במקרים אלה אפשר לדבר על קושי בוויסות רגשות (Emotional regulation), כלומר קושי לכוון ולאזן את הרגשות בהתאם למצב – למשל, לכוון את עוצמתם של הרגשות, את הדרך שבה הם באים לידי ביטוי ואת משכם בצורה תואמת גיל.

במאמר קודם (גלעד, 2019) הצגתי עקרונות מנחים לטיפול פסיכולוגי בילדים מחוננים בעלי קשיים חברתיים. עם זאת, לעיתים הקושי החברתי נובע מקשיים בוויסות הרגשי, ועולה הצורך לעסוק באופן ישיר בקשיים אלה. במאמר הנוכחי יתוארו שני ההיבטים המרכזיים של התערבות טיפולית עם ילדים מחוננים הסובלים מקשיים בוויסות הרגשי: הראשון נוגע לסביבת הילד, והשני לטיפול הפרטני.

לקריאת המשך המאמר

 

ביבליוגרפיה

גלעד, ש. (2019). טיפול פסיכולוגי עם ילדים מחוננים בעלי קושי בוויסות רגשיפסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3787

לחצו להמשך קריאה
הקטן