מאמר
ילדים דחויים במערכת החינוך
פלג דור חיים

התיוג של הילד על ידי הסביבה והדימוי שמצטייר ממנו, הופכים במהרה לכוח היוצר את הפגם. לאחר שהילד הפנים את הדימוי שלו כפגום, נדמה שאין כבר דרך חזרה.

תוכן

פרטי המקרה המוצג במאמר הוסוו לשם שמירה על פרטיות המטופל.
ה'פגם' הוא תעתוע, דימוי המזין ומגדל את עצמו. כאשר הילד מפנים לתוך זהותו את היותו פגום, הוא מפתח השערה שמלווה אותו לכל מקום, ונבחנת בכל רגע ורגע: "האם אני פגום?". הילד מנסה לאשש את ההשערה שהוא "מקולקל" כאשר הוא נכנס לכיתה, נפגש עם בני גילו, משוחח עם חבר, משתתף בשיעור או מנסה לפתור תרגיל בחשבון. הילד הפגום פוגש את השרירותיות שמבחינה בין פגום לבין שלם, ומאמין שהיא המציאות האפשרית היחידה. התיוג של הילד על ידי הסביבה והדימוי שמצטייר ממנו, הופכים במהרה לכוח היוצר את הפגם. לאחר שהילד הפנים את הדימוי שלו כפגום, נדמה שאין כבר דרך חזרה

בית-הספר הוא אתגר מהותי עבור רוב הילדים, אך עבור ילדים הנתפסים כ"שונים מהנורמה" מדובר באתגר מורכב עוד יותר. מבחינה חברתית, ילדים אלו סובלים מתיוג שלילי על-ידי סביבתם (Goffman, 1963). כך למשל, נכות או מגבלה עשויה ליצור אצל האדם הבריא המתבונן בה תחושה של חרדה שנובעת מהאובדן הפיזי, וגורמת להימנעות מקשר עם אדם בעל נכות בשל אי-הוודאות הכרוכה במגע עמו (רייטר, 1999). למערכת החינוך ישנו תפקיד מכריע ביחסה של הסביבה כלפי תלמידים עם צרכים מיוחדים. מחקרים מראים כי עמדת המורה ביחס לשילוב ילדים בעלי מוגבלויות במערכת החינוך חשובה להצלחת התלמיד ולהישגיו (hobben, 1980; Crosb & Hanzlik, 1994). מחקרים אחרים מעידים שההחלטה לעבור לחינוך מיוחד, במקום להמשיך ולהשתלב בחינוך כוללני, נובעת לרוב מאילוצים, ולא מבחירתם של הילדים (Pitt & Curtin, 2004).
ניתן להבחין בין שתי גישות מרכזיות לחינוך מיוחד: גישת הנורמליזציה (המודל הרפואי) והגישה ההומניסטית (רייטר, 1997). גישת הנורמליזציה היא גישה התנהגותית לשילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים. מטרתה של גישת הנורמליזציה היא להכשיר את הילדים כך שיהיו דומים, עד כמה שניתן, לכלל האוכלוסייה. על פי גישה זו, "שילוב מוצלח" משמעו שהילד הצליח להשיג עצמאות תפקודית והסתגלות, בהתאם לנורמות של החברה. בגישה זו ישנן דרכי עבודה שיטתיות וברורות, הכוללות אבחון, הגדרת הליקוי, הפעלת תכנית התערבות, הצבת לוחות זמנים ובדיקת התוצאות לאור קריטריונים נורמטיביים. הגישה ההומניסטית, לעומת זאת, מדגישה את השיפור באיכות חייו של התלמיד. מטרתה היא לקדם את הילד לקראת מימוש עצמי ולסייע לו לצמצם את הפער בין שאיפותיו האישיות לבין אפשרויות הגשמתן במציאות. הגישה ההומניסטית טוענת כי לא די לשלב את הילדים בעלי צרכים מיוחדים בחינוך הרגיל, יש להכיר את התלמיד כאדם ולעזור לו להשיג חוויה פנימית חיובית ביחס לעצמו ולסובב אותו (הס, 2006). גישה זו מניחה כי כל אדם ניחן ביכולת לחשוב בהיגיון, לשלוט בהתנהגותו, להציב מטרות ולפעול להשגתן. הגישה ההומניסטית תומכת בתפיסת ההכלה. לפי תפיסה זו, המוגבלות איננה תכונה של הפרט עצמו, אלא נוצרת כתוצאה מאינטראקציה בין הפרט לבין הסביבה. כלומר, ה'לקות' של הילד היא תוצר של הבנייה חברתית, מכיוון שהחברה מחליטה כיצד להעריך וכיצד לשפוט את הילד. לפיכך, אין להתאים את הילד למסגרת, כפי שמשתמע מהמודל הרפואי, אלא להתאים את המסגרת לילד (רייטר, 2003).

ביבליוגרפיה

המשך המאמר מתוך אתר פסיכולוגיה עברית

Bauman, Z. (2004). Wasted Lives. Modernity and Its Outcasts Polity Press, Cambridge.

Ford, A. & Daven, L. (1989). Moving forward with school integration: Strategies for involving students with severe handicaps in the life of the school. In R. Gaylord-Ross (Ed), Integration strategies for students with handicaps (pp. 11-32). Baltimore, MDL Paul H. Brookes.

Gemmill, G. (1989). The dynamics of scapegoating in small groups Small Group Research, Vol. 20, No. 4, 406-418.

Goffman, E. (1963). Stigma: Notes on the Management of Spoiled Identity, Prentice-Hall,

Hoben, M, (1980). Toward Integration in the mainstream, Exceptional children 47, (2), 100 – 105.

Inge, K. J., Banks, D., Wehman, P., Hill, J. W., & Shafer, M. S. (1988). Quality of life for individuals who are labeled mentally retarded: Evaluating competitive employment versus sheltered workshop employment. Education and Training of the Mentally Retarded, 23(2), 97-104.

Laing, R. D., The Politics of Experience (Penguin 1984) p. 94

Pitt, V. and Curtin, M. (2004): Integration versus segregation: the experiences of a group of disabled students moving from mainstream school into special needs further education. Disability & Society. 19(4). Pp.387-401.

Wagner, M., & Blackorby. (1996). Transition from high school to work or college: How special education students fare Princeton University. The Future of Children.

Wood, M. (1998). Whose job is it anyway? Educational roles in inclusion. Exceptional children 64, (2), 181 – 195.

אבישר, ג' רייטר, ש' ולייזר, י' (2003). שילוב תלמידים חריגים בחינוך הרגיל: מנהל בית הספר כסוכן שינוי. עיונים במנהל ובארגון החינוך, 27, 63-92.

באומן, ז. (2000) מודרניות נזילה, הוצאת מגנס, האוניברסיטה העברית.

דגלס,מ'. (2004). טוהר וסכנה: ניתוח של המושגים זיהום וטאבו (תרגום יעל סלע), תל אביב: רסלינג.

דבור ג'. (2009). חברת הראווה, הוצאת בבל.

דור חיים, פ. (2013(. לקות למידה בבית הספר – 'התקין' ו'הלקוי'. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב‏- ‏19 ‏במרץ ‏2016, מאתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=2959

הס, א. (2006). טיפוסי תגובות הסתגלות והתמודדות של תלמידים לקויי ראייה, להכללתם בבתי הספר. מחקר לשם קבלת תואר דוקטור לפילוסופיה. הוגש לסינאט אוניברסיטת בן גוריון בנגב.

זאקס, ש. ווולף, ק. (1992) חשיבותן של מיומנויות חברתיות לתלמידים לקויי ראייה בתהליך מעבר, בתוך: דפי מידע על עיוורים ועיוורון, משרד העבודה והרווחה, אגף השיקום, השרות לעיוור.

דוח הוועדה הציבורית לבחינת מערכת החינוך המיוחד בישראל (2007). מונתה על ידי שרת החינוך פרופ' יולי תמיר. יושבת ראש הוועדה דליה דורנר.

מילשטיין א. וריבקין ד. (2013). שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים בבתי-ספר רגילים: קידום השילוב ויצירת תרבות בית-ספרית משלבת. מאיירס ג'ויינט. מכון ברוקדייל. נכתב ביוזמת אשלים.

פוקו, מ. (1972). תולדות השיגעון בעידן התבונה. הוצאת כתר, ירושלים.

קזין, א. (2008). על הנוחות. הוצאת בבל.

רייטר, ש. (1997). חבר חריג במערכת הרווחה, הבריאות והחינוך. אחווה. חיפה.

רייטר, ש. (1999)|. איכות חייו של הילד בעל הצרכים המיוחדים לאור הרחבת עקרון נורמליזציה. סוגיות בחינוך המיוחד ובשיקום 14, (7). 61 – 69. אחווה. חיפה.

רייטר, ש. (2003). הסביבה הלימודית כאתגר להתפתחות. סוגיות בחינוך מיוחד ובשיקום 18 (1), 93-87.

שוהם, ש, ג'. (2002). טירוף, סטייה ויצירה. הוצאת האוניברסיטה המשודרת. משרד הביטחון.

לחצו להמשך קריאה
הקטן