מערך שיעור
סיפורו של משולש ורוד
דינה ציונית ושלמה זיס, מטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

פעילות נלוות לספר "סיפורו של משולש ורוד" שכתבה אסתי שקדי. סיפור מחורז, הדומה במבנהו לשיר. הסיפור הפשוט והילדותי מסופר בהומור וברגישות. השורות קצרות, והמצלול פשוט וקליט. המסר בסיפורו של המשולש הוורוד הוא של התמודדות עם דחייה.

רקע

"סיפורו של משולש ורוד"

כמו בסיפור אגדות, סיפורו של משולש ורוד מתרחש במקום שקט, קסום וקטן, מקום שהוא לא ידוע, אך לא רחוק מכאן. מי שרוצה לבקר – מוזמן לבוא ולראות.
במקום הזה צורתן של כל האימהות היא עיגול, וצורתם של כל האבות –מרובע. ההורים במקום הקסום הם בני זוג עגולים ומרובעים בלבד, בצבעים ובגדלים שונים.
יום אחד נולד לזוג מרובע אדום ועיגול לבן תינוק ורוד, אולם, באופן מפתיע, צורתו הייתה שונה לגמרי מזאת של אחיו. למעשה, אין הוא דומה כלל לילדים אחרים – הוא משולש!
ההורים המודאגים לקחו את  התינוק, המשולש הוורוד, אל רופאת הצורות. הרופאה הגדירה את התינוק "לגמרי מוזר", והבטיחה להורים המודאגים, מבלי להישיר אליהם מבט, שהכול יהיה בסדר, כאשר התינוק יגיע לגן.
אך, כל ההתחלות קשות, ובגן הילדים – לא "הכול בסדר". המשולש הוורוד, ככל שהיה מתוק, חמוד, ותרן ומתחשב, נחשב חריג, והיה בודד… הוא נאלץ להתמודד עם הדחייה החברתית ועם הדעות הקדומות של חבריו לגן, אשר חשבו שהוא עלול להפריע להם. בעזרת הוריו ניסה המשולש הוורוד להשתלב בגן הילדים, להשתנות, אך ללא הצלחה!
וכסופן של אגדות, יום אחד פגש המשולש הוורוד ילדה משולש כחול, והאהבה ביניהם פורחת. וכך, במקום הקסום נוצרה משפחה חדשה, ונולדו להם ילדים: עיגול כתום, ירוק בפדחת; מרובע סגול, ששיערו זורח; טרפז פסים וגם משולש ורוד, קירח.

סיפורו של משולש ורוד הוא סיפור מחורז, הדומה במבנהו לשיר. הסיפור הפשוט והילדותי מסופר בהומור וברגישות. השורות קצרות, והמצלול פשוט וקליט. המסר בסיפורו של המשולש הוורוד הוא של התמודדות עם דחייה ועם חריגות בחברה.

בכל חברה בני האדם שונים זה מזה, אך למרות המפגש בין הרוב לבין החריגים, החריגים חשים בדידות ומצוקה.

הנחיות

לפני הדיון:

כדאי להקדים וללמד את הילדים את שלושת המושגים: רוב / מיעוט / דעות קדומות.

הגדרות
רוב – החלק הגדול ביותר מתוך הכלל
מיעוט – חלק קטן מתוך הכלל (פחות מחצי); קבוצה קטנה של אנשים, הנבדלת במשהו מהכלל (כגון: בדת, בלאום, בגזע) מקרב כלל האוכלוסייה.
דעות קדומות –  דעה חסרת ביסוס, שאדם מחזיק בה לפני בחינת העובדות לאשורן, לרוב בהשפעת הסביבה.

ההגדרות על-פי: יעקב שויקה, רב-מילים
(C) כל הזכויות שמורות למטח, למשכל  (מיסודן של ספרי חמד וידיעות אחרונות) ולסטימצקי. 

דעות קדומות – עמדה, שלילית לרוב, כלפי חברים בקבוצה מסוימת. הדעה הקדומה מאופיינת בהגזמה של הדמיון בין חברי הקבוצה, וגם בהגזמה של ההבדלים בינם לבין אלה שאינם משתייכים לקבוצה.

ההגדרה על-פי: הספרייה הווירטואלית של מטח.

שאלו:
1. מדוע, לדעתכם, משולש ורוד נחשב שונה וחריג?
2. מדוע, לדעתכם, חשבו ילדי הגן שמשולש ורוד עלול להפריע להם?
3. א- האם אתם מכירים ילדים שנראים חריגים בצורתם, כמו שהמשולש נראה בחברת העיגולים והריבועים?

    ב- האם הם באמת שונים וחריגים?
4. האם קשה לכם לקבל ילד או ילדה שונים מכם? מדוע?
5.  משולש ורוד מצא חברה – משולש כחול. האם גם ילדים שונים יכולים למצוא חברים דומים להם, ולהרגיש שייכים לקבוצה?
6. רוב הילדים בגן הילדים הם העיגולים ומרובעים. כיצד הם מתייחסים אל המיעוט (הילד המשולש)?


לחצו להמשך קריאה
הקטן