שלום רב,
תודה לך על העלאת הנושא ועל הנכונות לשתף בקושי איתו את מתמודדת בכתה. במכתבך את מתארת קושי לנהל שיעור רצוף עקב "פיטפוטי התלמידים" המפריעים למהלך ההוראה בכיתה, ומקשים על יכולתך לנהל שיעור באווירה ובאקלים לימודי מיטבי.
פטפוט של תלמידים עשוי להתרחש כתוצאה מסיבות רבות כגון חוסר ריכוז, אי הבנת החומר הנלמד, חוסר עניין, שיח סביב הנושא הנלמד, עיסוק בעניינים חברתיים ועוד. על מנת ליצור אווירה לימודית המעוררת סקרנות ועניין ועל מנת לנהל שיעור בו התלמידים שותפים ועוסקים בשיעור יש להתייחס למרכיבים שונים. אחד הדברים הראשונים שכדאי לבדוק הוא מבנה השיעור. חשוב לבנות שיעור הכולל היבטים בהם התלמידים יכולים לבוא לידי ביטוי בתהליך הלמידה. שיעור המוקדש ברובו להוראה פרונטלית, תוך דרישה לשקט מוחלט מצד התלמידים בכיתה, יקשה על האפשרות של התלמידים לעמוד בכך, בפרט בגילאים הצעירים. לפיכך מומלץ לחלק את השיעור להקניה קצרה שמתאימה באורכה לגיל ההתפתחותי וחלקים שבהם יבואו כל התלמידים לידי ביטוי ויהיו פעילים בתהליך הלמידה ובשיח הכיתתי. וזאת באמצעות דרכי הוראה מגוונות הכוללות למידה עצמית, למידה בזוגות או בקבוצות, למידה תוך התנסות ועוד.
כמו כן מומלץ להתבונן בסוגיה זו גם ברמה הפרטנית ולשוחח עם כל אחד מהתלמידים באופן אישי ולשאול אותם לגבי הרגשתם בשיעור, לעודד אותם לקחת משימות, לשקף לתלמידים את התנהלותם בשיעורים ולחשוב יחד על דרכים ללמידה משמעותית ומעורבת.
במהלך השיעור מומלץ להגיב באופן מידי להתנהגות שאינה מותאמת, המסבה את תשומת לב התלמיד אך שומרת על רצף הלמידה בשיעור. ישנן תגובות לא מילולית רבות שבהן ניתן לעשות שימוש כגון הנחת יד על כתף של תלמיד שמפטפט או פתק שהוכן מראש, לקבוע עם התלמיד סימן מוסכם מראש לשקט ועוד.
בנוסף רצוי להיעזר בצוות החינוכי, לאפשר שיח פדגוגי בנושא וקיום תצפיות משותפות בשיעורים עם מורים נוספים שבוודאי מתמודדים עם סוגיות וקשיים דומים. ניתן גם להיעזר ביועץ ובפסיכולוג ביה"ס על מנת לקדם היבטים פסיכו פדגוגיים בתהליך הלמידה.
בברכת שנה טובה,
עינב לוק מיכל זכריה
ממונה על היחידה למניעת אלימות מדריכה ארצית
שירות פסיכולוגי ייעוצי שירות פסיכולוגי ייעוצי
משרד החינוך משרד החינוך