שאלה ותשובה
קשיי הסתגלות וריכוז בכיתה א'

שאלה של אם באשר לקשיי הסתגלות וריכוז בכיתה א'.

ד"ר עידית ליוש מומחית בתחום הגיל הרך. ד"ר ליוש מרצה במכללת אורות ישראל. חברת צוות מומחים במדור מזה מספר שנים.
שאלה

שלום,
אני אמא לילד בכיתה א, ילד חכם מבין וחמוד. השנה עבר לגור במקום חדש חוץ מהמקום שגר ולמד בגן חובה. למרות שיש לו יכולת למידה וקליטה לחומרים שונים המורות מתלוננות על בעיות בריכוז ותנועת יתר, התנהגות לא מתאימה בזמן שיעורים כגון צחוק וכו'.
המורה הציעה בדיקת נוירולוג ילדים אך אנו כהורים סירבנו כיוון שעדיין מוקדם.
אשמח להתייחסות ועזרה.

תשובה

שלום לאמא של הילד בכיתה א',

לא הבנתי ממכתבך האם כל המשפחה עברה דירה, או שחלו שינויים נוספים שעימם הילד צריך להתמודד. בכל מקרה, ולאחר התייעצות עם מורה מנוסה שעובדת שנים רבות כמחנכת בכיתה א', להלן תשובתי:

א. אתם צודקים בחוסר הרצון שלכם לפנות מיידית לייעוץ. לכל ילד שנכנס לכיתה חדשה יש "זכות" להתאקלם בכתה, לפחות עד פסח. וודאי שכך הוא הדבר כאשר מדובר בילד שהתחיל את כיתה א'. ולא משנה מה הילד עבר.

ב. על פי חוק (למיטב ידיעתי) אסור למורה להפנות ילד לבדיקת נוירולוג. מותר לה לדווח על קשיי ריכוז, בלי לפרט. כמו כן היא יכולה להמליץ להורים ללכת לייעוץ. לא מעבר לכך.

ג. לאור העובדה שיש טענות מצד הצוות בבית הספר, אני ממליצה לכם לבקש פגישה מסודרת עם היועצת ועם המחנכת. בקשו מהצוות שיסביר לכם איך חוסר הריכוז בא לידי ביטוי בכתה. במקביל, כדאי שאתם, ההורים, תספרו לצוות על חוויות שהילד עבר בתקופה האחרונה. תתייחסו למעבר הדירה, לעובדה שהילד לא מכיר ילדים בכיתה החדשה ושאין לו חברים. כמו כן, חשוב שתיידעו את הצוות אם יש שינויים נוספים במשפחה או אם הילד עובר משברים נוספים.
במהלך השיחה כדאי שתבקשו שהצוות יגיד, או יציע לכם, כיצד בית הספר יכול ללכת לקראתכם. אתם תגידו מה אתם, ההורים, כן מוכנים לעשות על מנת לעזור לצוות ולילד. ואולי, בסיכום השיחה, תציעו שכולם יחכו קצת, וינסו יחד שיטות נוספות לשלב את הילד בכיתה. תציינו שאם לא יחול שיפור – עד תאריך שתסכימו עליו ביחד – אתם תיקחו את הילד לאבחון.
שימו לב: חשוב שתראו לצוות שיש לכם נכונות לקבל עצות, במטרה לעזור לילד. אני ממליצה לכם לא ללכת נגד ביה"ס.
אם בית הספר ממשיך ללחוץ, אני מציעה לכם ללכת להתייעץ עם רופא הילדים שלכם.
בכל מקרה, התהליך הוא כזה: רופא הילדים מפנה לבדיקת קשב. הבדיקה רק קובעת אם יש או אין בעיה. (ולפעמים שווה לבדוק, ולשלול קיומה של בעיה, ואז אתם תהיו רגועים יותר). אם יש בעיה – ניגשים לנוירולוג, והוא, לאחר בדיקות שהוא עורך, נותן המלצה לטיפול. בכל מקרה, ההחלטה על סוג הטיפול, ואם בכלל לתת טיפול, היא תמיד של ההורים!

אני מאחלת לכם הצלחה
ד"ר עידית ליוש

ותודה רבה לגב' נירית זיס על ההבהרות המושכלות.

לחצו להמשך קריאה
הקטן