וידאו
שטינקר- פעילות בנושא הלשנה
עינת שמחי וצוות חינוך חברתי וכישורי חים, מטח בשיתוף צוות הקרן לקידום מקצועי

התלמידים יחשפו לסרט קצר העוסק בנושא ההלשנה על מקרי בריונות בכיתה ועל כוחה של הקבוצה.

על הסרט

שני בריונים מהכיתה מציקים למספר ילדים ובעיקר לעומר. שאר הילדים רואים ולא עושים שום דבר. דוד, מחליט שהוא לא יכול לשתוק יותר…

רקע

בחברת הילדים, דיווח על מעשים של ילדים הוא בבחינת הלשנה, מעשה שלילי ומגונה. מי שמלשין על חברו הוא בבחינת בוגד שמשתף פעולה עם המבוגרים נגד הילדים.
התלמידות והתלמידים חוששים מאוד להיות מתיוגים כ"מלשנים" או "שטינקרים" – כינויי גנאי לילדים המשתפים מבוגרים בסודות הילדים – ולכן פעמים רבות גם במקרים של פגיעה בין תלמידים שמוטב היה לשתף בה מבוגר אחראי, הילדים שומרים על כך בסוד. הפעילות מתאימה לשיעורי חינוך וכישורי חיים.
הרחבה:
מהי "עמידה מהצד"? מצב שבו אדם עד למעשה פוגעני או למעשה שאינו חברי או מוסרי, ואיננו נוקט עמדה או פעולה כלשהי כדי לעצור אותו. ה"עמידה מהצד" איננה עמדה פסיבית אלא בחירה אקטיבית שלא לפעול ולעצור את המתרחש, מאחר שבמצבים כאלה לא קיימת עמדה ניטרלית.
מדוע מתרחשת התופעה של "עמידה מהצד"? על פי אלברט בנדורה, מהוגי תיאוריית הלמידה החברתית-קוגניטיבית, ילדים מפתחים סטנדרטים מוסריים כבר משנת חייהם השנייה כחלק מתהליך הסוציאליזציה. הסטנדרטים האלה מסייעים להם להחליט כיצד נכון ולא נכון לפעול ולהתנהג בעולם. הסטנדרטים האלה נוצרים באמצעות איסוף מידע על דמויות משמעותיות בחייהם, כגון הורים, מורים ואחים גדולים, ובאמצעות חיקוי הדמויות הללו והערכה עצמית המתרחשת לאחר כל מעשה.
עם זאת, לעתים הילד מוצא עצמו בדילמה בין אי נקיטת פעולה לבין התערבות לטובת צד נפגע, התערבות שעלולה לגבות ממנו מחיר חברתי. כדי שלא לאבד את תחושת הערך העצמי וכדי להקל את תחושות האשמה והבושה, הילד מפעיל מנגנונים של התנתקות מוסרית moral) disengagement) ובמצב כזה עלולה להתרחש תופעת ה"עמידה מהצד".
מה יכול למנוע התנהגות של "עמידה מהצד"? כדי שאדם יוכל לתפקד באורח מוסרי כבוגר, עליו לפתח הבנה ורגישות למצב הזולת. כלומר, פיתוח עמדתו המוסרית תהיה פונקציה של מוטיבציה פנימית (הכרה בחשיבות העניין, הזדהות ואמפתיה, הבנת חריפות המצוקה והדחיפות לפעול כדי להפחיתה, וכן תחושת חובה ערכית-מוסרית). אם היחיד נמנע מפגיעה בזולת אך ורק בשל מוטיבציה חיצונית, כגון פחד מהחוק או חשש מעונש, הוא ינהג בנורמטיביות אך לא בהכרח במוסריות.
(מתוך מאמר של אנדריאה סיון, פסיכולוגית חינוכית, שפ"ח רעננה).

 

מטרות

1. התלמידות והתלמידים יכירו ביתרונות ובחסרונות של שיתוף מבוגרים בקשייהם.
2. התלמידות והתלמידים יכירו דרכי התמודדות עם בריונות בבית הספר.
3. התלמידות והתלמידים יבינו כי במקרים מסוימים שיתוף מבוגר אחראי בסודות של ילדים הוא צעד מתבקש ואחראי.
4. העלאת מודעות התלמידים והתלמידות לכוחה של הקבוצה בהתמודדות עם תופעת הבריונות.

הנחיות

פתיחה:
הציגו לתלמידים את שם הסרט הקצר: שטינקר.
שאלו את התלמידות והתלמידים:

  1. במה עוסק הסרטון לדעתכם?
  2. מה עולה בדעתכם כשאתם שומעים את המילה "שטינקר"?

צפו עם התלמידים בסרט הקצר.
לאחר מכן ערכו דיון עם התלמידות והתלמידים:
תארו במילים שלכם: מה קרה בסרט?
בתחילת הסרט רואים ששני בריונים נועלים בשירותים את עומר, אחד התלמידים. עוברים שם הרבה ילדים ולא מתייחסים בכלל. איך אתם מבינים את ההתנהגות הזאת?
איך לדעתכם מרגיש עומר, התלמיד שנכלא בשירותים?
איך מרגישים הילדים שעוברים ורואים את מה קורה?
למה לדעתכם דוד מחליט לפנות ליועץ? מה דעתכם על כך? הסבירו. איך נפתרה הבעיה שמציג הסרט?
איך לדעתכם הרגיש דוד כשכל ילדי הכיתה באו לעזור לו? תנו עוד דוגמאות שבהם התגייסות של כל הכיתה יכולה לחולל שינוי ולעזור.
האם נתקלתם פעם במצב דומה? מה אתם הייתם עושים?

פעילות:
חלקו את התלמידות והתלמידים לקבוצות. המשימה של כל קבוצה היא להכין ריאיון טלוויזיה עם עומר ודוד. בקשו מכל קבוצה לנסח שאלות שמתאימות לריאיון של כתבת חדשות.
לאחר מכן, בקשו משני תלמידים להתנדב למשחק תפקידים: אחד יהיה דוד ואחד יהיה עומר. נציג מכל קבוצה "יעלה לשידור" כדי לראיין אותם. אפשר גם להחליף תפקידים ולתת לילדים אחרים לשחק בתפקיד עומר או בתפקיד דוד.
שאלות לדוגמה:
לדוד: איך הרגשת כשראית את עומר כלוא בשירותים? למה הלכת לשתף את היועץ? איך הרגשת כשהבריונים באו אליך והבנת שהם יודעים שסיפרת? האם אתה שמח שעשית את מה שעשית?
לעומר: למה לא רצית לשתף מבוגר? מה הרגשת כשהבנת שדוד שיתף מבוגר? למה הלכת וגייסת את כל הילדים לעזור לעומר?

לסיכום: שאלו את השחקנים ששיחקו את עומר ודוד איך הרגישו כשענו על השאלות. האם הצליחו לדמיין מה הרגישו עומר ודוד ומדוע פעלו כפי שפעלו?
עוד שאלה לדיון:
האם יש מקרים שבהם אין שום ספק שחובה לשתף מבוגר? אילו מקרים למשל? (חשוב לומר לתלמידים שבכל מקרה שבו חבר נפגע בגופו מסיבה כלשהי, או נפגע על ידי אדם אחר, (פיזית או נפשית) או עלול לפגוע בעצמו –  חשוב מאוד לשתף מבוגר כדי לעזור לאותו הילד.)

לחצו להמשך קריאה
הקטן