מאמר
שיתוף ועשייה למען האחר בבית הספר הממלכתי קהילתי "כרכור"
לאה קראוס

לאה קראוס, בית-הספר ממלכתי קהילתי "כרכור" מתארת כיצד בית-הספר מטפח תחושה של שייכות ושל מעורבות חברתית על-ידי יצירת מסגרות שכבתיות ובית-ספריות שמאפשרות התנסות חברתית.

תוכן

התפיסה החינוכית:
בית-הספר מטפח תחושה של שייכות ושל מעורבות חברתית על-ידי יצירת מסגרות שכבתיות ובית-ספריות שמאפשרות התנסות חברתית. במסגרות אלה התלמידים פוגשים תכנים חברתיים ערכיים, המטפחים ראייה חברתית רחבה תוך הפנמת ערכים ופיתוח מנהיגות. המטרה של מסגרות אלה היא ליצור נורמות התנהגות אישיות וקבוצתיות וכן עשייה קהילתית המקדמת תחושת שייכות ואחריות. סביבה לימודית מתאימה להשגת המטרה בית-הספר מזמן לתלמידים סביבה לימודית המתאימה למטרה:
א.  דיונים ערכיים והתנסות במימושם.
ב.  נקיטת עמדה מנומקת והצגתה ברבים בצורה משכנעת.
ג.  קבלת החלטות אישיות וקבוצתיות.
ד.  התנסות בתפקידי מנהיגות.
ה.  השתתפות תוך גילוי יוזמה אישית.
ו.  אכיפת החלטות קבוצתיות.
ז.  עבודת צוות ושיתוף פעולה.
ח.  התנסויות המלוות בהערכה ובהפקת לקחים באופן רציף.

דרכי הפעולה:
1. בית-הספר הקצה זמן במערכת לכל פורום חברתי.
2. בכל יום שישי התלמידים עוסקים בפעילויות חברתיות במסגרות השונות.
3. השותפים בקבוצה פועלים בקרב כל התלמידים בבית-הספר.
4. כל תלמיד ותלמידה בבית-הספר משתייכים לפעילות של מסגרת אחת לפחות.
5. כל תלמיד ותלמידה בבית-הספר נפגשים בפעילויות שכל מסגרת מכינה.

צוות ההוראה שותף לעשייה. הוא מסייע בפעילויות בכיתות האם ובהובלת המסגרות השונות.

תוצאות:

כתוצאה מפעילות חברתית ענפה זאת התלמידים מפתחים יחס של כבוד ושל אחריות לסביבה ולסובבים אותם, והרגשה של שייכות המשפיעה על האקלים הבית-ספרי. דוגמה: יום זכויות האדם.
את יום זכויות האדם ערכה המנהיגות הצעירה בליווי של הרכזת החברתית, אורלי מנג'ם. במנהיגות הצעירה משתתפים תלמידים מכיתות ו, אשר הצהירו שהם מעוניינים לתרום למען בית-הספר. המנהיגות פועלת זאת השנה השלישית. לקראת יום זכויות האדם החליטו חברי המנהיגות הצעירה על שלושה נושאים שהם לוקחים על עצמם, והם קיבלו לכך תאריך מיועד בלוח השנתי.
הנושאים הם:
1. יום זכויות האדם.
2. קפיטריה.
3. יום זכויות בעלי-חיים.

יום זכויות האדם התקיים בתאריך 27 בינואר. חברי המנהיגות הצעירה אספו חומרים על הנושא ומיינו אותו לפי שכבות הגיל. הם תכננו את היום מתחילתו ועד סופו, במטרה להביא למודעות של התלמידים את זכויותיהם, תוך כבוד לזכויות של אחרים מתוך התייחסות לאחריותם.

  • התלמידים אספו חומרים,  פנו לגופים שונים שעוסקים בנושא ונעזרו בהם, יצרו קשרים עם הורים העוסקים בנושאים הקרובים לנושא הנבחר, והזמינו אותם להרצות או להעביר סדנות לילדים.
  • חברי המנהיגות  הצעירה הציגו למנהלת את תכנית היום, ולאחר דיון מעמיק והתייחסות לנקודות חלשות שיש לחזקן, נפגשו אתה שוב, ערכו תיקונים והתחלקו לפי שכבות גיל.
  • נציגים מהמנהיגות הצעירה נפגשו עם צוות המורות לפי שכבות, הציעו את החומרים המומלצים, ואפשרו לכל מורה להתחבר לחומרים הרלוונטיים לכיתתה.

היום החל בטכס מרשים שהכינו חברי המנהיגות הצעירה. הם סייעו למחנכות בכל כיתות בית-הספר.
בסופו של היום קיבלו המחנכות משוב מחברי המנהיגות הצעירה. את המשוב הם יגישו למחנכות הכיתה להמשך תהליך העבודה בנושא חשוב זה. המנהיגות הצעירה לקחה על עצמה ליצור אמנה בית-ספרית העוסקת בזכויות ובאחריות של כל באי בית-הספר.

                                                                                            *****

אקלים בית-הספר מושפע מתחושת השייכות של הפרט ושל הקבוצה וכן מהכרת מסרים חברתיים ערכיים, הטמונים בהשתתפות על ביטוייה השונים. התלמידים שותפים פעילים בקביעת הכללים והנהלים של המסגרת, ולכן הם מתנהגים בהתאם לכללים ולנהלים האלה.

 

ביבליוגרפיה

כתובת האתר של בית-הספר: https://www.k-karkur.org.il
לפרטים נוספים פנו אל: אורלי מנג'ם, טל':   6377044 – 04

לחצו להמשך קריאה
הקטן