מאמר
תכנית מג"ן – מוגנות, גבולות ונוכחות (מודל רב-ממדי להתמודדות עם בעיות התנהגות בגן)
ליאת דותן

בשנים האחרונות אנו עדים למגמה של התגברות בעיות התנהגות מוחצנות בגיל הרך (Robins, 1999; בושריאן, 2013), המתאפיינות באקטיביות יתר, בעיות קשב, קושי בוויסות עצמי, התנהגות תוקפנית, התקפי זעם וחוסר היענות (Achenbach & Edelbrock, 1981). לבעיות התנהגות אלה יש השפעה על האקלים בגן ועל התנהגותם של ילדים אחרים (Thomas, Bierman, Powers, 2012); עם זאת, בישראל (וייתכן שבמקומות נוספים בעולם), ילדים עם בעיות החצנה נותרים פעמים רבות ללא מענה טיפולי של מערכת החינוך, שכן במקרים רבים הם אינם עונים על הקריטריונים לקבלת סיוע.

תוכן

לאור זאת, ילדים אלה עשויים להישאר ללא מענה ולאותת את מצוקתם באמצעות סימפטומים התנהגותיים, שבאופן מקביל מעוררים תחושות של מצוקה וחוסר אונים גם אצל הורי הילדים וגם אצל הצוותים המקצועיים המלווים אותם. במאמר זה תוצג "תכנית מג"ן" (ראשי תיבות של "מוגנות, גבולות ונוכחות"), שנוצרה בניסיון להתייחס לחוסר זה ולתת מענה רב-ממדי לילדי גן עם קשיי וויסות ובעיות התנהגות מוחצנות, להוריהם ולצוות הגן. התכנית היא תוצאה של שיתוף פעולה של גורמים עירוניים בכפר סבא, הכוללים את הרשות, הפיקוח, השפ"ח, המתי"א, והתכנית הלאומית "עיר ללא אלימות". במאמר יוצגו העקרונות הייחודיים של התכנית ותיאור מקרה שימחיש את העקרונות.

 

לקריאת המשך המאמר

ביבליוגרפיה

דותן, ל. (2019). תכנית מג"ן – מוגנות, גבולות ונוכחות: מודל רב-ממדי להתמודדות עם בעיות התנהגות בגןפסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3851

לחצו להמשך קריאה
הקטן