תוכן
אתם יושבים בבית, מול המחשב, ומשוחחים עם חברים מכל מיני מקומות בארץ ובעולם. נדמה לכם שאתם יודעים הכל על רשת האינטרנט, הבלוגים, הפורומים וכל היתר. אבל עם מי באמת אתם מדברים? את מי אתם משתפים בסודות הכי כמוסים שלכם?
חשבתם פעם על כך שכל התמונות שאתם מעלים לרשת עלולות בקלות ליפול לידיים הלא נכונות? רשת האִינְטֶרְנֶט נראית לכאורה כמקום בטוח לפתוח בו את הלב, אך היא טומנת בחובה גם סכנות רבות. זה הזמן להכיר אותן ולא פחות חשוב – ללמוד כיצד להתמודד איתן.
בַחֲדָשׁוֹת שומעים לעתים על מקרים בהם מבוגרים ניסו להכיר ילדים קטנים באמצעות הָאִינְטֶרְנֶט לכל מיני מטרות.
בעקבות אסון פרטי
בְּמַהֲדוּרוֹת הַחֲדָשׁוֹת שומעים לעתים על מקרים שבהם מבוגרים ניסו להכיר ילדים קטנים באמצעות רֶשֶׁת הָאִינְטֶרְנֶט לכל מיני מטרות. "לא כל מי שמדבר וּמְשַׁתֵּף אחרים בסיפורים אִישִׁיִּים או בתחביבים דּוֹבֵר אֱמֶת", אומר אַבְשָׁלוֹם אַדֶּרֶת, שהקים לפני כ-11 שנים את עמותת "אֶשְׁנָב" (אנשים למען שימוש נבון באִינְטֶרְנֶט). "ילדים ובני נוער לא תמיד מוּדָעִים לכך שכל אחד יכול להציג עצמו בְּרֶשֶׁת הָאִינְטֶרְנֶט כִּרְאוּת עֵינָיו. לכן, הם לפעמים מוֹסְרִים פרטים חשובים על עצמם, על מְקוֹם מְגוּרֵיהֶם וְכולֵּי, ובכך חוֹשְׂפִים עצמם לסכנות גדולות".
עבור רבים, הַסַּכָּנוֹת הָאֶפְשָׁרִיּוֹת באִינְטֶרְנֶט נשארות בְּגֶדֶר דיבורים בלבד, אך עבור אַדֶּרֶת מדובר במשהו ששינה את עולמו. "בְּנִי עֵרָן נִקְלַע לִמְצוּקוֹת נַפְשִׁיּוֹת גדולות מאוד במהלך שֵׁרוּתוֹ הַצְּבָאִי, וברגע של מַשְׁבֵּר – שָׂם קֵץ לְחַיָּיו", הוא מספר. "עֵרָן היה בחור מאוד מופְנָם, ולמרות שהיה ברור לנו שהוא עובר תקופה קשה, לא תיארנו לעצמנו שהדברים יִדַּרְדְּרוּ עד כדי כך".
"לאחר מותו נכנסנו לאתרי אִינְטֶרְנֶט שבהם הוא נהג לגלוש, וּבֵין הַיֶּתֶר גם לַצֶּ'טִים בהם היה פעיל. לְתַדְהֵמָתֵנוּ התברר, שעֵרָן שיתף בִּמְצוּקוֹתָיו אנשים רבים בָּרֶשֶׁת, ואף סיפר להם על הרצון שלו להתאבד. אותם אנשים יכולים היו לעזור לעֵרָן וּלְהַפְנוֹת אותו לארגונים שיכולים היו להעניק לו סִיּוּעַ נַפְשִׁי, או לחֲלוּפִין – לְהָסֵב את תשומת ליבו לכך שלא הכל שחור ושיש תקווה, למרות הַקְּשָׁיִים. אבל, הם דווקא עודדו אותו לבצע את המעשה!"
כשאדם מבוגר שהתחברתי איתו באינטרנט התקשר אליי, אמא לקחה את הטלפון וביקשה ממנו שיפסיק להתקשר. האיש התחיל לקלל אותה ואיים שהוא יפגע בנו כי הוא יודע איפה אנחנו גרים
"לאורך כל הדרך אני הייתי בטוח שעֵרָן שקוע במחשב בגלל חיבתו הגדולה למוסיקה. לא היה לי מושג לגבי השיחות שהוא ניהל. לאחר מותו, איתרנו את האנשים ששוחחו איתו, וכששאלנו אותם מדוע הם לא עשו דבר כדי לעזור לעֵרָן, הם השיבו שהיו בטוחים שהוא מתלוצץ ושבשום אופן הם לא התכוונו לעודד אותו לשים קץ לחייו".
בשלב זה החליט אַדֶּרֶת להקים ארגון שיסב את תשומת לבם של הורים לתכנים שילדיהם צורכים בָּרֶשֶׁת, ובמקביל גם יחנך לגלוש באִינְטֶרְנֶט באופן בטוח.
אם בכל זאת החלטתם להיפגש עם מישהו שהכרתם באִינְטֶרְנֶט – אל תסכימו להיפגש עד שתשוחחו עמו בטלפון.
לא למסור מידע לזרים
בניגוד לאותם הורים לא מְעודְכָּנִים שעליהם מדבר אַדֶּרֶת, אימו של דָּנִי חֵן בן ה-10 דווקא בְּקִיאָה בכל מה שקורה בָּרֶשֶׁת. יכול מאוד להיות שזה מה שהציל אותו. "גלשתי בכל מיני אתרים של בדיחות ומשחקים", הוא מספר. "באחד האתרים היתה אפשרות להירשם לאתר ולהתייעץ עם כל מיני גולשים כיצד לעבור שלבים במשחקים. התחברתי שם עם אנשים ואפילו נתתי לְחֵלֶק מהם את מספר ה-ICQ שלי. למישהו גם נתתי את מספר הטלפון בבית, כדי שנוכל להמשיך לדבר על המשחק".
"באחת הפעמים, כשהוא התקשר אליי, אמי הרימה במקרה את שפורפרת הטלפון ושמעה אותנו מְדַבְּרִים. היא הבינה שאני מדבר עם מישהו מבוגר לפי הקול שלו ולפי הדברים שהוא אמר. אחרי שסיימתי לדבר היא קראה לי ואמרה שהיא חושבת שמדובר במישהו שיכול להזיק לי. בהתחלה זה מאוד הכעיס אותי כי חשבתי עליו בתור חבר אמיתי".
"בפעם הבאה שהוא התקשר אליי, אמא לקחה את הטלפון וביקשה ממנו שיפסיק להתקשר ושלא ינסה ליצור איתי קֶשֶׁר יותר. האיש התחיל לצעוק ולקלל אותה ואיים שהוא יפגע בנו כי הוא יודע איפה אנחנו גרים. זה מאוד הפחיד אותי ובמשך תקופה ארוכה – בכל פעם שהייתי צריך לצאת מהבית, ליווה אותי מישהו מבוגר. אמי התקשרה למשטרה וסיפרה להם על המקרה, והם אמרו שיחקרו את העניין".
"מאז, אני משוחח בָּרֶשֶׁת רק עם אנשים שאני מכיר. יש לי ברשימה חברים מבית הספר וּמחוּגִים שאני הולך אליהם. ואם מישהו מבקש ממני פרטים אישיים – אני בשום אופן לא מוכן לָתֵת, וגם מציע לילדים שקוראים את זה לא לבטוח באנשים זָרִים בָּרֶשֶׁת".
אולם, אל דאגה. אתם לא חייבים לִזְנוחַ אֶת הַתִּקְתּוּק על מקשי הַמִּקְלֶדֶת ואת חִיבַּתְכֶם הגדולה לְצֶ'טִים, בְּלוֹגִים או פוֹרוּמִים. בדיוק לְשֵׁם כָּךְ יצרו אנשי עֲמותַּת "אשנב" את עֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת לגלישה בטוחה באִינְטֶרְנֶט. מדובר בכללים פשוטים שיעזרו לכם לשמור על עצמכם כך שתוכלו ליהנות מִיִּתְרוֹנוֹתֶיהָ של הרשת וּמֵהַחֲבֵרויּוֹת שיכולות לְהֵירָקֵם בה, ועם זאת – לְהִישָּׁמֵר מִבַּעֲלֵי כַּווָּנוֹת רָעוֹת.
עֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת לגלישה בטוחה
1. אל תשלחו תמונות שלכם לאנשים שאתם מכירים דרך האִינְטֶרְנֶט.
2. אל תִּמְסְרוּ את שמכם המלא לאנשים שאתם מכירים באִינְטֶרְנֶט.
3. אל תציינו באִינְטֶרְנֶט את כתובת המגורים שלכם.
4. אל תתנו מספר טלפון לאנשים שאתם מכירים דרך הָרֶשֶׁת.
5. אל תִּיפָּגְשׁוּ בחיים האמיתיים עם אנשים שהכרתם באִינְטֶרְנֶט.
6. אם בכל זאת החלטתם להיפגש עם מישהו שהכרתם באִינְטֶרְנֶט – אל תסכימו להיפגש עד שתשוחחו עמו בטלפון. כך תוכלו לשמוע אם אכן מדובר בנער או נערה בני גילכם או במבוגר מִתְחַזֶּה.
7. קִבְעוּ את המפגש במקום צִיבּוּרִי, שיש בו אנשים נוספים. בשום אופן לא בביתו של אותו אדם או במקום מְבודָּד.
8. הַגִּיעוּ למקום המפגש בצורה עצמאית. אל תסמכו על טְרֶמְפּ מהאדם שעמו אתם נפגשים.
9. הַגִּיעוּ לפגישה בליווי אחד ההורים או אדם מבוגר אחר שקרוב אליכם.
10. אם אתם מגיעים לבד, יָדְעוּ את ההורים או מבוגר קרוב אחר.
אם תפעילו שיקול דעת ותחשבו רגע אחד לפני שאתם חוֹשְׂפִים את עצמכם לסכנות, הגלישה בָּרֶשֶׁת תוכל לפתוח לכם אופָקִים לתחומים חדשים ולמידע רב – כמעט בכל נושא שתבחרו. צריך רק לדעת ממה להיזהר (כמו בכל דבר אחר).
מישהו פגע בכם?
יש לכם שאלה בנושא גלישה בטוחה? מישהו פגע בכם ואתם רוצים לדעת מה לעשות? יש המון גופים שישמחו לְהַטּוֹת אוזֶן ולהושיט יד.
עמותת אשנ"ב: מעמידה לרשותכם את "קַו לאשנב", שבאמצעותו אתם יכולים לקבל תשובה לכל שאלה הקשורה בגלישה בטוחה. לכניסה לאתר הקליקו כאן»
אל"י – האגודה להגנת הילד: עמותה שהוקמה בכדי לסייע לילדים שסובלים או שסבלו בעבר מהתעללות. טלפון: 1.800.223.966 ניתן לפנות גם דרך האתר. לכניסה הקליקו כאן»
ער"ן – עזרה ראשונה נפשית: שירות טלפוני הניתן 24 שעות ביממה לאורך כל ימות השנה. השירות עוזר לכל מי שזקוק לייעוץ בבעיות אישיות, בעיות במשפחה, במקרי התעללות ועוד. מספר הטלפון: 1201, או דרך אתר ער"ן. לכניסה לאתר הקליקו כאן» (ישנה אפשרות לפנות למוקד גם באמצעות צֶ'ט או ICQ).
* המועצה הלאומית לשלום הילד: מסייעת בכל מקרה של פגיעה בִּזְכויּוֹתֵיכֶם:. טלפון:
02.6780606.
אִינְטֶרְנֶט, נעים להכיר
אם אין לכם מושג מה זה פֵייסְבּוּק וממה כולם מתלהבים, אם אתם לא מנהלים פוֹרוּם מעריצים או בְּלוֹג שֶׁמְּעַדְכֵּן בכל רגע נָתוּן מה אתם עושים, יכול מאוד להיות שֶׁחַייְדַּק האִינְטֶרְנֶט עדיין לא הגיע אליכם. אז, כדי שלא תרגישו מחוץ לעניינים – לפניכם כמה מושּׂגֵי יְסוֹד:
בְלוֹג (יוֹמַן רֶשֶׁת): למה לכתוב יומן לְעֵינֵיכֶם בלבד כשאפשר לכתוב יומן שכל העולם יקרא? בבלוג אתם יכולים לספר על חייכם, לכתוב סיפורים דמיוניים וכל דבר שתרצו. ישנם גם בלוגים שכותבים אנשי מקצוע, ובהם הם מעניקים טיפים, הסברים וכדומה.
צֶ'ט: שיחה בין אנשים בָּרֶשֶׁת. לכל אחד יש שֵׁם מִשְׁתַּמֵּשׁ (יכול להיות השם האמיתי או כִּינּוּי), והוא יכול לְהַבִּיעַ דֵּעָה בנושא הַמְּדובָּר בצֶ'ט. יֶתֶר הַמִּשְׁתַּתְּפִים יכולים לקרוא ולהגיב על הדברים. במידה וכמה אנשים רוצים לפרוש מהצֶ'ט הכללי ולשוחח ביניהם, יש אפשרות להיכנס ל"חדר" ושם להמשיך את השיחה בִּפְרָטִיּוּת.
פוֹרוּם: בניגוד לצֶ'ט, כאן לא כל המשתתפים צריכים להיות מחוברים לָאִינְטֶרְנֶט בּוֹ-זְמַנִּית. בפוֹרוּם אפשר להשאיר הודעה ולקבל עליה תגובה בהמשך. כיום יש פורום כמעט בכל נושא בעולם.
מנהל פוֹרוּם: בראש כל פוֹרוּם נמצא מי שמנהל את הַתִּכְתּוֹבוֹת. מנהל הפוֹרוּם רשאי למחוק הודעות לא מתאימות, כמו למשל: קללות, חֲשִׂיפַת מידע שעלול לפגוע במשתתפים ועוד. בֵּין הַיֶּתֶר אַחְרַאי מְנַהֵל הפוֹרוּם גם לְהָסֵב את תשומת הלב לְגוֹלֵשׁ שֶׁמְּשַׁדֵּר סִימָנֵי מְצוּקָה.
אי-מייל – דואר אלקטרוני: לכל אחד יש כְּתובֶת דּואַר אֶלֶקְטְרוֹנִי משלו. בניגוד לדואר רגיל, כאן גם אם אתם גרים עם ההורים באותו בית, יכולה להיות לכם כתובת דּואַר אֶלֶקְטְרוֹנִי (או בקיצור דוא"ל) שׁוֹנָה מִשֶּׁלָּהֶם, ובאמצעותה ניתן להעביר תמונות, קבְצֵי מוּסִיקָה או פשוט לְהִתְכַּתֵּב.
דואר זבל: דואר פִּרְסוּמִי הנשלח למשתמשים רבים. כך ניתן לפרסם בְּקַלּוּת רבה וללא הוצאות.
שִׁיתּוּף קְבָצִים: שירות שבו משתמש מְשַׁתֵּף את הקבצים שנמצאים על מַחְשְׁבוֹ כך שמשתמשים אחרים יוכלו לגשת אליהם.