מאמר
ילדי האנטנות- היכרות פנימית והתמודדות מעשית עם ילדים בעלי תחושתיות יתר
לאורה וולמר

תקציר הרצאה שעוסקת בעולמם של ילדים בעלי תחושתיות יתר והצגת דרכי התערבות יצירתיות וחדשניות הכוללות שימוש בדרמה וביבליותרפיה.

תוכן

ילדי האנטנות מסתובבים בינינו. הם חולפים על פנינו בקיץ לבושים בחולצה ארוכה, ומסתובבים בחורף במכנס קצר ובסנדלים.
אולי ראיתם אותם בחנות הבגדים זעופים כי הם צריכים למדוד את כל הבגדים האלה עם האטיקטים והתפרים שמגרדים בגוף, ממש עוקצים. ולידם עומדת לה אימא מובכת שמנסה לסיים את הסיוט כמה שיותר מהר ולזכור את הנשימות שלמדה בשיעור היוגה.
אולי פגשתם את ילד האנטנות בגן השעשועים מתנדנד מהר מהר ורץ לחבק את אחיו התינוק כל כך חזק עד שגורם לו לבכי. ייתכן ופגשתם אותו בכיתה נושך את העפרונות שלו או בשעת הטקס יושב לו מכווץ ומכסה את אוזניו בידיו.
להיות ילד עם אנטנות זה בכלל לא פיקניק, ולעיתים זה גורם לסבל רב. יש סבל הקשור ישירות לחושים המעבירים מידע חזק מידי או חלש מידי, ולעיתים כדי לבלבל אותנו לגמרי – חזק וחלש גם יחד. כמו בילד המפגין תחושתיות-יתר במגע השטחי ומצטמרר מלטיפה או מדגדוג, ומאידך ניהנה ואף זקוק למגע עמוק כמו חיבוק דוב.
אבל ילדי האנטנות לא רק סובלים דרך החושים שלהם אלא גם סובלים מחוסר הבנה של הסביבה. אומרים להם שהם מגזימים, שהם עושים מכל שטות דרמה. ומה השיגעונות האלה עם הגרביים ועם האוכל? הם נתפסים כמשביתי שמחות כי כשכולם נהנים, הם מחמיצים פנים, יושבים בצד או לחילופין מסתלקים. ד"ר ג'יין איירס המנוחה, מרפאה בעיסוק אמריקנית, הייתה החלוצה אשר תיארה לראשונה את הבעיה כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת. היא ניסחה תיאוריה הנוגעת לליקוי באינטגרציה החושית וחידשה בפיתוח אבחון ואסטרטגיות התערבות.
כיום, ששים שנה מאוחר יותר, לכולנו ברור שילד הסובל מהפרעה בעיבוד חושי מומלץ שיגיע מהר ככל האפשר, ובגיל צעיר ככל שניתן, לטיפול של ריפוי בעיסוק. העבודה הנפלאה של המרפאות בעיסוק וההדרכה החשובה שהן מעניקות להורים מחוללות שינוי משמעותי בחיים של הילדים ומשפחותיהם.
אבל, לאורך השנים ראינו שלקשיים בעיבוד ובוויסות החושי יש השלכות רגשיות, משפחתיות וחברתיות מרחיקות לכת. משפחות וילדים רבים זקוקים לטיפול ולהדרכה בנוסף לריפוי בעיסוק. הדבר נכון במיוחד כשמדובר בילדים בוגרים יותר, כשהבעיה האורגנית כבר מעצבת את תפיסת עולמם, את התנהגותם, את הדימוי העצמי שלהם, ואפילו את מצבי הרוח.
חשוב מאוד שנסביר לילד את הטבע שלו, ונתמלל בשבילו איך הוא מרגיש בעולם. ילד המכיר ומיודד עם הטבע שלו הוא ילד יותר מסופק ורגוע אשר יודע להסביר את עצמו לסביבה ולבקש ממנה את מה שהוא זקוק לו. בעתיד ילד כזה יוכל לבחור חברים, מקצוע ובני זוג המתאימים לו ולחיות חיים מלאי סיפוק.
כדי להסביר לילד האנטנות את אופיו המיוחד בצורה מהנה ולא שיפוטית, אני מזמינה אתכם לקרוא יחד עמו את השיר הבא ולשוחח עמו עליו באופן פתוח ומקבל. בהצלחה!

בראשית מאת לאורה וולמר

בראשית היו החושים,
חושים חדים חדים
אנטנות זעירות
שקולטות הכל.

מה זה הריח הזה?
אני לא יכול לסבול אותו!
אם אתם אוכלים דג, אני לא יושב אתכם סביב השולחן
יש ירוק באורז שלי! אני לא רוצה אותו זה חריף מידי.
זה חמוווווווץ!!!

בראשית היו החושים
ועור דק דק שמרגיש את הכל.
אמא! נכנס לי חול בין האצבעות!
והאטיקט, התווית בחולצה החדשה משגעת אותי
יש למישהו מספריים?

אני רואה הכל, ולא יכול להפסיק
לפעמים הייתי רוצה לראות קצת פחות.
שמעתם את המשאית שם למטה?אני כן
וגם את הציפורים שמצייצות על העצים.
והרעש, אוי הרעש!
שלושים וחמישה ילדים בכיתה
שמדברים, לוחשים, צועקים, מתעטשים
די!!!

בראשית היו החושים ובראש שלי היה תוהו ובוהו.

ביבליוגרפיה

המאמר באדיבות המרצה: לאורה וולמר, מ.א. פסיכולוגית קלינית, אוסישקין 79 רמת-השרון 47204 טל: 054-4440662

לחצו להמשך קריאה
הקטן