שאלה ותשובה
עזרה בבניית תכנית התנהגותית חיובית

עינב לוק, מנהלת היחידה למניעת אלימות שפ"י, עונה על שאלה בנושא עזרה בבניית תכנית התנהגותית חיובית.

עינב לוק מנהלת אגף תכניות סיוע ומניעה בשפ"י, משרד החינוך.
שאלה

שמי רעות, מחנכת כיתה ה'. כיתתי כיתה נפלאה, תלמידים מקסימים וסקרנים ואני אוהבת אותם מאוד. יש לי קושי בסיסי: הכיתה רועשת ויש הרבה התפרצויות ופטפוטים. 2 תלמידים מתפרצים בעקביות. התחלתי לפני כשבוע וחצי תכנית התנהגותית שבועית: כל שמות הילדים על לוח "מתנהגים בכבוד". ילד שמתפרץ, שמו מוסר מן הלוח. בסוף השבוע מי שנשאר מקבל תעודת הצטיינות. 3 תעודות שוות לפרס. בתחילת כל שבוע כל השמות מוחזרים ללוח וכולם מקבלים הזדמנות חדשה. התכנית קשה מדי, גם לתלמידים וגם לי. אני מנסה לבנות תכנית חיובית בלבד, שבה אתן לכל תלמיד כוכב או משהו, בלי להסיר שמות, כי זה מאכזב אותם מדי. אני מבקשת עזרה בבניית תכנית כזאת, כי יש בכיתה 30 תלמידים ולא ברור לי איך לבנות תכנית כזו ל-30 תלמידים במקביל.
תודה, רעות.

תשובה

שלום רעות,

אני מודה לך על פנייתך ועל נכונותך לבנות תכנית חיובית, מקדמת ומעצימה לכלל תלמידי הכתה. התכנית שתיארת, אכן עלולה לתסכל את התלמידים, לגרום לאכזבה ואף להקצין את התנהגותם. צדקת במסקנתך כי יש לבנות תכנית חיובית, המעודדת השתתפות מכובדת על פי הכללים הנהוגים בכתה ובביה"ס.
לצורך כך יש לקבוע כללי התנהגות ברורים לכתה כולה בפורמט של חוזה/תקנון כתתי אשר התלמידים והמחנכת שותפים לו וחתומים עליו. בנוסף, במסגרת תכנית "כישורי חיים" חשוב להקנות כישורים בתחום של תקשורת בין אישית ומיומנויות לשיח מכבד.
כמו כן ניתן לבנות תכנית לעיצוב התנהגות הן לכלל תלמידי הכתה והן לתלמידים המקשים על השיח הכיתתי. חשוב שטבלת עיצוב ההתנהגות תיבנה באופן הדרגתי, תוך קביעת מספר מטרות מדידות שבהן יחוו התלמידים חוויות הצלחה. צבירת נקודות על כל התנהגות חיובית, מאפשרת חיזוק מתמיד ומיידי ולאורך הזמן התלמיד יפנים את ההתנהגות הרצויה ולא יזדקק לחיזוק .
יש להתאים את פרק הזמן בו ניתן החיזוק ואת החיזוק הניתן על -פי מאפייני התלמידים וצרכיהם. חיזוקים אישיים וכיתתיים מותאמים עשויים לקדם את האקלים הכיתתי. כמו כן:
מומלץ לפנות ליועצת בית הספר להתאמה אישית של התוכנית לכתה ולתלמידים .
בנוסף מומלץ לשתף ולבנות עם הורי התלמידים המקשים על השיח הכיתתי, תכנית לשיפור התנהגות ילדיהם.
מומלץ לערוך שיחות אישיות עם התלמידים בשיתוף מחנכת ויועצת בית הספר למציאת דרכים נוספות לפתרון קשייו.
השיחות האישיות יוקדשו למתן כלים להתנהגות חברתית נורמטיבית, לקיום שיח מכבד והעצמתו האישית של כל אחד מהתלמידים, דרך מתן אחריות ותגמולים עד להפנמת הכללים הרצויים.
אני תקווה כי פעולות אלו יובילו ליצירת אקלים כיתתי נינוח המאפשר למידה וקשר מכבד בין תלמידי הכיתה המחנכת והמורים.

בהצלחה,
עינב לוק
מנהלת היחידה למניעת אלימות
שירות פסיכולוגי ייעוצי
משרד החינוך

לחצו להמשך קריאה
הקטן