תוכן
מהי לקות למידה:
"לקות למידה היא חוסר תפקוד נירולוגי, זהו שם גג לבעיות שונות, כאשר העיקריות והנפוצות שבהן הן: הפרעות קשב וריכוז, דיסלקציה (קושי בקריאה) דיסגרפיה (קשיים במוטוריקה וכתיבה), ודיסקלקולה (בעיות בחשבון) מסבירה פארקר." כאשר אנחנו מדברים על לקויות למידה אנו תמיד מדברים על התפלגות. הילד בעל הלקות מתפקד, אבל בקצה הרצף. הסימפטומים של הלקויות השונות מופיעים גם בקרב ילדים אחרים, השאלה באיזו עוצמה ובאיזו תדירות"
האם לקויות הלמידה הן מולדת או נרכשות
"ישנן שני סוגי לקויות. לקות התפתחותית, בה הילד נולד עם קושי נירולוגי בסיסי, או לקות נרכשת. אנשים בריאים עלולים לאבד תפקודים בעקבות תאונה, דלקת, גידול ועוד, אשר גורמים לפגיעות במוח וללקות בהתאם"
האם ילד יכול להיות בעל כמה לקויות
"במרבית המקרים הלקויות השונות אינן באות בנפרד, בייחוד אם הן מולדת. מדובר בדיספונקציה נירולוגית הפוגעת בכמה תפקודים"
האם יש קשר בין לקות למידה לאינטליגנציה
"אין שום קשר בין רמת האינטליגנציה של הילד לבין היותו בעל לקות למידה. לצורך העניין, האינטליגנציה של הילד תבוא לידי ביטוי בתחומיי חיים שונים, גם במידה והוא מתקשה לקרוא. חלק לא מבוטל מהאנשים הגדולים של זמננו, בניהם איינשטיין, דה וינצ'י, אנדרסון ועוד, סבלו מלקות למידה"
כיצד נבחין בין שהילד שלנו מתקשה כתוצאה מלקות לבין שהוא פשוט מתעצל
"מחקרים רבים הוכיחו, שילדים נולדים עם הרצון להצליח, וזו צריכה להיות נקודת המוצא שלנו. הם נופלים וקמים ותמיד מנסים להשיג, לממש ולהצליח, כול עוד הם מסוגלים. אף ילד לא יכשיל את עצמו בכוונה. בהתאם לזאת, לא יתכן שילד, למשל, לא קורא יפה בגלל שהוא מתעצל. לא פעם אני ממליצה להורים "לשחד" את הילד ולהבטיח לו דבר מה קטן במידה והוא יקרא מהר. ילד עם לקות לא יצליח, למרות הרצון"
מהי הפרעת קשב וריכוז וכיצד נבחין בה
"הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה המדוברת ביותר, מקורה גנטי והיא באה לידי ביטוי בשלושה מימדים עיקריים: חוסר קשב, חוסר התמדה, ואימפולסיביות. מדובר בילדים מאוד פעלתניים, מה שמאוד מקשה עליהם במסגרת בית הספר.
נורות אזהרה לכך שהילד סובל מהפרעת קשב וריכוז הן:
– הילד שכחן, מפוזר, חסר תשומת לב, קופץ מדבר לדבר ולעיתים אף אינו מסיים את משפטיו
– הילד מתחיל פעילות ואינה מסיים אותה לעיתים תכופות, הוא אינו מרוכז וכתוצאה התוצרת שלו ביחס ליחידת הזמן נמוכה.
– ההורה נאלץ לחזור על דבריו הרבה מעבר ל 3 פעמים.
– הילד אימפולסיבי, חסר איפוק, ואינו מסוגל להבליג.
– בגיל גן חובה יתכן קושי לאבחן את הפרעת הקשב, אך במידה והילד רב עם ילדים אחרים, אינו מסוגל להפגין איפוק, מואס בחבריו מהר, ולא מסתגל, אלו סימנים ללקות.
מהי דיסלקציה וכיצד נבחין בה
"דיסלקציה, כאמור, זהו קושי לרכוש קריאה. הדיסלקציה מושתת ברובה על הקושי לפענח מילים אשר מוח תקין אמור לבצע בקלות. אגב, השפה העברית נחשבת קלה לפענוח בזכות הניקוד.
נורות אזהרה לכך שהילד סובל מדיסלקציה הן:
– הילד המתקשה לזהות מילה בודדת, על אף היותה מנוקדת
– כאשר יש פער גדול בין היכולת הורבלית של הילד לבין היכולת שלו לקרוא. היכולת להתבטא בעל פה צריכה לבוא בקורלציה עם יכולת הקריאה.
– בקשו מהילד לחלק את המילה לשתי הברות, למשל לפצל את "קיר" ל: קי-יר. לחלופין בקשו ממנו להוריד הברה בתחילת מילה, למשל להגיד את המילה "פורים" ללא ה"פו" (ורים). ילד הסובל מדיסלקציה יתקשה לעשות זאת.
– כיוון שעל בסיס השפה המדוברת מתפתחת הקריאה, עיכוב בהתפתחות הדיבור או חוסר תחכום תחבירי עלולים לנבא דיסלקציה. כאשר הילד מתקשה לתת שמות לחפצים (אומר "את זה" במקום את שם החפץ) או משתמש במשפטים קצרים, אלו סימנים מקדימים ללקות.
מהי דיסגרפיה וכיצד נבחין בה
"דיסגרפיה פרושה קושי בכתיבה, כאשר הקושי יכול לבוא לידי ביטוי ברמה המוטורית, היינו קושי בעיצוב האותיות, בכתיבה מאורגנת במסגרת הדף, קצב כתיבה איטי וכדומה, או על ידי שגיאות כתיב. אם בדיסלקציה קשה לילד לזהות את המילה ולקרוא אותה, בדיסגרפיה הוא יתקשה לכתוב אותה. לא פעם הלקויות האלו מופיעות יחדיו.
את הדיסגרפיה קשה לאבחן לפני כיתה א' או במהלכה. אם זאת, מוטב לזכור שילד אמור לכתוב ללא שגיאות כתיב בסביבות כיתה ד'.
מהי דיסקלקולה וכיצד נבחין בה
"דיסקלקולה פרושה קושי בכמות וחישובים. בניגוד ליכולת הקריאה שהינה נרכשת, המוח שלנו אמון אבולוציונית להתמודד עם כמויות ועם אומדנים, זהו צורך קיומי. אם יניחו לפני קוף שני אשכולות בננה, הקוף ידע לרוץ לעבר אשכול הבננות הגדול. ילדים הסובלים מדיסקלקולה מתקשים לזהות כמויות ומספרים, מה שמאוד פוגע באיכות החיים שלהם.
נורות אזהרה לכך שהילד סובל מדיסקלקולה הן:
– תנו לילד שני מטבעות של 5 ₪ . ילד הסובל מדיסקלקולה יתקשה לזהות את הסכום וסביר להניח שיאמר שיש בידיו שני שקלים.
– בחנו את תגובת הילד כאשר אתם משתמשים במונחים של מספרים. אם לקראת גיל 6, הילד עדיין מתקשה להבין את המשמעות של סיטואציות כגון: "אני אבוא לאסוף אותך עוד 2 דק" או " בחוץ 30 מעלות", סביר להניח שהוא סובל מלקות.
האם יש גיל בו הלקות אינה ניתנת לטיפול
"בכול גיל ניתן ללמד את המוח. עם התמדה, השקעה ניתן לראות ילדים עם לקויות רבות אשר מסיימים אוניברסיטה ממשים פוטנציאל ומגיעים להישגים. זו דרך ארוכה אך היא אפשרית כאשר מטפלים בה בצורה מקצועית"
לאן פונים במידה ומתעורר חשד
"במידה והילד כבר התחיל את שנת הלימודים, ניתן להגיע למכון אבחון דרך הפניה של בית הספר. לעיתים בית הספר עצמו עורך את האבחון. חלופה נוספת היא אבחון במסגרת פרטית. בדומה לכול הליך של צרכנות נבונה, מומלץ למצוא מכון דרך המלצה אישית, ולהצליב כמה המלצות על אותו מקום"
מה חשוב לדעת לפני האבחון
" חשוב לברר מראש מה כולל האבחון, והאם הוא חיוני. האבחון כולל כמה מפגשים המתפרסים על פני מספר ימים. בתום האבחון חשוב לקיים שיחה מקצועית עם הילד ולשתף אותו בתוצאות ובמסקנות. בנוסף, ההורים חייבים לקבל לידיהם דו"ח מסכם. עלות ממוצעת של אבחון היא 2000 ₪."
מה בודקים באבחון
"על פי דרישת משרד החינוך, על האבחון ללקות למידה להיות רב תחומי- פסיכולוגי ודידקטי. החלק הפסיכולוגי כולל בדיקת הבנת החלק החברתי והרגשי. האבחון הדידקטי הוא אבחון הכולל את כול התפקודים הנחוצים ללמידה: שפה, חשיבה, זיכרון, קשב וריכוז, סגנון למידה, מיומנויות קריאה וכתיבה (גם אם הילד עולה לכתה א', מצופה ממנו שידע לכתוב את שמו) חשוב שהאבחון יהיה מקיף, יענה על כול הצרכים והמימדים ויעשה על ידי אנשי מקצוע (פסיכולוגים ואנשים בעלי השכלה בחינוך מיוחד). תוקף האבחון הוא עד כיתה ו' או מכתה ז' עד גיל 25.
כיצד מטפלים בלקויות
"על סמך האבחון גוזרים תוכנית פעולה: הטיפולים בדסילקציה, דיסגרפיה ודיסקלקולה כוללים לימוד קריאה וכול הקשור לנושא השפתי: מבנה השפה, פונולוגיה, ועוד. לעומת זאת, הטיפול בקשב וריכוז כולל טיפול התנהגותי וקוגניטיבי ומחייב תרופה, ללא תרופה קשה לראות תוצאות. התרופות מעוררות את החלק הקדמי של המוח (רטלין, קונצרטה, סטראטרה ועוד) ועוזרות ליצירת השינוי במוח"
" ד"ר פארקר מדגישה, שככול שמאבחנים מוקדם יותר את לקות הלמידה, כך מתאפשר טיפול יעיל ונמנע אובדן האמונה בשיפור המצב. " הזמן הוא מרכיב יקר ואסור לבזבז אותו על מקסם שווא" היא אומרת " תמיד צריך להתבונן בילד ואם יותר מידי נקודות לא מתחברות, זו כנראה בעיה תפקודית של המוח. מה שחשוב לזכור הוא, שעם ההשקעה הנכונה, כול ילד יכול להצליח"
בוקסה
עולים לכתה א?
קשיים כללים בתפקוד שכבר תוכלו לבדוק אשר המדליקים נורה אדומה:
– איחור בהתפתחות השפה.
– הילד מתקשה לזכור שירים.
– הילד אינו זוכר הוראות.
– הילד אינו מגלה עניין בהאזנה לסיפורים.
– הילד אינו רגוע ומתקשה לגלות איפוק.
– הילד מתקשה במוטוריקה עדינה, בספירה, בהבנת כמות.
– הילד אינו כותב את שמו, מתקשה ביצירות ובזיהו אותיות ומספרים.
– הילד מתקשה לבצע פעולות קורדינציה פשוטות כגון קפיצה על רגל, הנחת יד ימין על אוזן שמאל, רכיסת כפתורים, רכיבה על אופניים ועוד.
– ילד שעולה לכתה א' ועדיין אין לו יד דומיננטית.
– הילד מטפס מדרגות כשהוא עולה עם רגל אחת ומוסיף את השנייה.
– ישנו פער בולט בינו לבין ילדים אחרים בני גילו.