זכות התלמיד לפרטיות בבית הספר
עורכת דין אורית ג'קמן

המאמר עוסק בזכות לפרטיות שהיא זכות בסיסית המגיעה לכל אדם ואזרח בישראל, וככזו, מגיעה היא גם לאנשים הקטנים שבינינו. במסגרת זכויות התלמיד בבית הספר, זכאי כל תלמיד שיכבדו את פרטיותו ולא יחשפו ברבים מידע הקשור בו, ללא הסכמתו.

הזכות לפרטיות הנה זכות בסיסית המגיעה לכל אדם ואזרח בישראל, וככזו, מגיעה היא גם לאנשים הקטנים שבינינו.
הזכות לפרטיות גזורה מהזכות לכבוד ודין אחד להן. פועל יוצא מפגיעה בזכות התלמיד לפרטיות, על ידי חשיפת מידע מסוים, הוא פגיעה בכבודו כאדם.
יש לזכור, כי עצם היות תלמיד במסגרת חינוכית, אינו מקנה למי מחברי הצוות החינוכי , ואין זה משנה אם המדובר במורה זוטר או מנהל, את הזכות לחדור לפרטיותו ולעשות בפרטיו כבשלו.

פגיעה בפרטיות מהי?
סעיף 2 לחוק הגנת הפרטיות – התשמ"א – 1981 , קובע אילו התנהגויות ייחשבו, לצורך החוק, לפגיעה בפרטיות:
"פגיעה בפרטיות היא אחת מאלה:
(1) בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, או הטרדה אחרת;
(2) האזנה האסורה על פי חוק;
(3) צילום אדם כשהוא ברשות היחיד;
(4) פרסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו;
(5) העתקת תוכן של מכתב או כתב אחר שלא נועד לפרסום, או שימוש בתכנו, בלי רשות מאת הנמען או הכותב, והכל אם אין הכתב בעל ערך היסטורי ולא עברו חמש עשרה שנים ממועד כתיבתו;
(6) שימוש בשם אדם, בכינויו, בתמונתו או בקולו, לשם ריווח;
(7) הפרה של חובת סודיות שנקבעה בדין לגבי עניניו הפרטיים של אדם;
(8) הפרה של חובת סודיות לגבי עניניו הפרטיים של אדם, שנקבעה בהסכם מפורש או משתמע;
(9) שימוש בידיעה על עניניו הפרטיים של אדם או מסירתה לאחר, שלא למטרה שלשמה נמסרה;
(10) פרסומו או מסירתו של דבר שהושג בדרך פגיעה בפרטיות לפי פסקאות (1) עד (7) או (9);
(11) פרסומו של ענין הנוגע לצנעת חייו האישיים של אדם, או למצב בריאותו, או להתנהגותו ברשות היחיד.
מכאן, שכל הפרה של חובת סודיות הנוגעת לתלמיד כלשהו או שימוש כזה או אחר בידיעה ופרסום כאמור, מהווה פגיעה בפרטיות, ומכאן פגיעה בזכויות התלמיד.

זכויות התלמיד כזכויות יסוד
הזכות לפרטיות מעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, הקובע בסעיף 7 שבו כדלקמן:
(א) כל אדם זכאי לפרטיות ולצנעת חייו.
(ב) אין נכנסים לרשות היחיד של אדם ללא הסכמתו.
(ג) אין עורכים חיפוש ברשות היחיד של אדם, על גופו בגופו או בכליו.
(ד) אין פוגעים בסוד שיחו של אדם, בכתביו או ברשומותיו.
לאחר שקיבלה הזכות לפרטיות מעמד חוקתי על-חוקי, בתי המשפט התייחסו אליה בהתאם למעמדה כזכות יסוד, ודחו מפניה זכויות העלולות לפגוע בה, שלא לתכלית ראויה.

חובת סודיות מכוח חוק זכויות התלמיד
חוק זכויות התלמיד שנחקק בשנת 2000, קובע בסעיף 14 בו את חובת הסודיות ומורה לכל מי שהגיע אליו מידע בנוגע לתלמיד כלשהו, לשומרו בסוד, אלא לצורך ביצוע תפקידו, ובלשונו של הסעיף:
"14. חובת סודיות – מי שהגיע אליו מידע על תלמיד עקב מילוי תפקיד שהוטל עליו לפי חוק זה, חובה עליו לשמרו בסוד ואינו רשאי לגלותו אלא לצורך ביצוע תפקידו"
סעיף 14 לחוק זכויות התלמיד אוסר להעביר מידע על תלמיד אלא להוריו ולאפוטרופוסו, אלא באישור האחרונים ורק במקרים חיוניים.
בדרך זו מוגנות זכויות התלמיד. כך, תיקו האישי, ממוצע ציוניו וכיוצא באלו, זוכים למעמד מוגן וחסוי מפני גורמים חיצוניים.
לסיכום, אל מול הכלל שיש להתיר עיון במסמכים המצויים בידי רשות ציבורית, ניצבות הוראות האוסרות על רשויות אלו להתיר עיון כאמור ומחייבת אותם בשמירת סודיות המידע המגיע לידיהן, מתוקף פועלן.

אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו'/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.

המאמר נכתב עבור פורום זכויות התלמיד

על ידי עורכת דין אורית ג'קמן, מצוות עורכי הדין באתר הפורומים המשפטיים