מאמר
המשחק הוא הדבר: כיצד תהליכים טיפוליים חיוניים מתבטאים באופן הברור ביותר בטיפול בילדים
סקירת מאמרו של ג'יי בי פרנקל

בראשית המאמר פרנקל מציע שטיפול פסיכואנליטי בילדים אינו שונה מהותית מטיפול פסיכואנליטי במבוגרים, וכי מתקיימים בו כל התהליכים החיוניים לטיפול פסיכואנליטי. פרנקל קובע שישנם שני תהליכים הקשורים אלה באלה שחיוניים לכל טיפול אנליטי: (1) משחק, שהאספקטים השונים שלו כוללים אינטגרציה בין מצבי עצמי דיסוציאטיביים, סימבוליזציה והכרה, ו-(2) משא ומתן חוזר (renegotiation) של מערכות יחסים בין העצמי לאחר, שמתגלם באמצעות פעולה. פרנקל מחלק את המאמר לשני התהליכים הללו, ודן בכל אחד מהם בנפרד. בנוסף, בסוף המאמר הוא מציג את ההדדיות כפי שהיא מתבטאת בטיפול בילדים.

תוכן

משחק

פרנקל מסביר שהוא לא מתייחס למשחק כאל הכנה או כאל כלי שיוביל לתהליכים מהותיים אחרים – אלא כאל הדבר עצמו שהוא התהליך המהותי של הטיפול. הוא מדגיש את המשחק כדבר שהוא מטבעו העמדת פנים, ומסביר שהעמדת פנים מאפשרת להיות בשני מקומות בני זמנית: השחקנים הם גם עצמם, אבל גם הדמויות שהם משחקים. במילים אחרות, המשחק מהווה גשר בין העולם הפנימי לעולם החיצוני.

בטיפול, מסביר פרנקל, הדמויות שאנשים מגלמים הן כאלה שהם לא הצליחו להשלים עמן: אספקטים של עצמם שהם לא מרגישים שלמים עמם, או חלקים בעצמם שלא מצליחים להשתלב בקשר עם אחרים. לכן, משחק הוא דרך לגשת אל החלקים האלה בעצמנו, ולבצע אינטגרציה שלהם אל תוך החיים שלנו.

לקריאת המאמר המלא

ביבליוגרפיה

Frankel, J. B. (1998). The play's the thing how the essential processes of therapy are seen most clearly in child therapy. Psychoanalytic Dialogues, 8(1), 149-182.

 

לחצו להמשך קריאה
הקטן