מאמר
שילוב תלמידים כבד שמיעה
בית ספר אלמוסתקבל, ג'לג'וליה

מודל בית ספרי העוסק בשילוב של ילדים בעלי צרכים מיוחדים, כבדי שמיעה בכיתה רגילה.
נושא השילוב של ילדים בעלי צרכים מיוחדים בחברה הינו רגיש ומורכב, מעורר דילמות מוסריות ברמה האישית והחברתית. דמיון בין ילדים בולט יותר מאשר השוני ביניהם. הפרדה על בסיס שונות הינה אקט בלתי מוסרי. הישגים לימודיים אינם יכולים להוות קריטריון יחיד להצלחת תהליכים חינוכיים, יש חשיבות רבה להיבטים הומאניים במעשה החינוך. עקרונות אלה מהווים את הבסיס ליצירת מסגרות משלבות. במסגרות ייחודיות אלו שותפים ילדים שומעים וילדים בעלי כבדי שמיעה, משפחותיהם וצוות חינוכי במקצוע.

תוכן

דרכי פעולה:

1. שונות היא ערך.
על אף שהלומדים הם יחידים הדומים, כמובן, בכמה תכונות לאחרים – גיל, רמת משכל ועוד – הרי שהם שונים זה מזה כאשר מצרפים את
כל תכונותיהם. חשוב להכיר מצד אחד בשונות זו ומצד שני לתת אמון ביכולות האישיות של כל תלמיד.

2. לתרום ולהיתרם:
א. הילדים השומעים לומדים לפגוש את הילד החריג ולהתמודד עם הבדלים בין אנשים.
ב. באמצעות היכרות והתנסות עם המורכבות בתהליך החינוכי, מפתח הצוות תחושת מסוגלות, שמפחיתה חרדות וגורמת לתחושת
סיפוק וקידום מקצועי.

תלמידים כבדי השמיעה הם בעלי דרגות שונות של לקות שמיעה כאשר לחלקם יש גם בעיות נוספות (לקויות לימודיות). כיתת החרשים משמשת כתת אם. מחנכת הכיתה היא מורה מוסמכת לכבדי שמיעה ואיתה עובדת סייעת בוגרת הקורס לסייעי כבדי שמיעה. לכל תלמיד יש תוכנית לימודים אינדיבידואלית לפי כישוריו ומגבלותיו – כל ילד יוצא מכתת האם ומשתלב בכתה הרגילה לפי יכולתו. ישנם ילדים שלומדים את רב המקצועות בכיתה הרגילה, אחרים משתלבים רק במספר מקצועות (טבע, חשבון, טכנולוגיה, מחשבים וכו'). אחריותה של מחנכת כתת החרשים לעקוב אחרי הישגיו הלימודיים של כל אחד מהמקצועות (גם אם הוא לומד בכתה רגילה) ולהיות בקשר הדוק עם המורות המשלבות. בנוסף הם מקבלים טיפולים פראפרפואיים (דיבור, אומנות וכו').

תוצאות

התלמידים כבדי השמיעה לומדים כמו כל תלמיד שומע בבית הספר. הם חלק בלתי נפרד מבית הספר, ניגשים לאותם מבחנים ואפילו למבחני המיצ"ב. בנוסף הם משתתפים בכל הפעילויות החברתיות המתבצעות בבית הספר.

לחצו להמשך קריאה
הקטן