שאלה ותשובה
גישה חינוכית הומנית מדי?

חלי ברק שטיין, פסיכולוגית חינוכית מומחית, עונה על שאלה של מורה באשר לגישתה החינוכית כלפי תלמידיה.

חלי ברק שטיין פסיכולוגית חינוכית מומחית. מטפלת ומייעצת לילדים, הורים ומשפחות, מלווה מנהלים ואנשי חינוך. מעבירה הרצאות וסדנאות להורים ואנשי חינוך במסגרות שונות.
שאלה

התחלתי השנה לחנך כיתה ח׳, אשר בשנה שעברה הייתי מורה מקצועית שלהם. אני רכה, אימהית, מאמינה גדולה ב״שטיפת-מוח״ של התלמידים באני מאמין שלי, שהוא: אני מאמינה בכם, אעשה הכול בשבילכם כדי שיהיה לכם טוב, תכלית הקיום היא אושר, תמיד אגן עליכם ואראה בכם את נקודות הזכות וכו'.
חלק מהתלמידים מעריכים גישה זו, אך נראה שחלקם תופסים אותה כחולשה. חושבים אולי שאין לי גבולות, שאני מעגלת פינות, רוצה לשבות את ליבם בשלב הראשון, להגיע אליהם ואז …
אף- פעם לא חינכתי כיתה מורכבת כמו השנה – הרבה בעיות רגשיות, משפחתיות, בעיות למידה, התנהגות קלוקלת, חוסר- גבולות. תמיד היו לי את הכיתות היותר טובות.
איני יודעת כמה תפיסתי תצליח בכיתה הזו. אבל זו אני – על יתרונותיי וחסרונותיי.
מצד שני – אחד התלמידים בדק אותי ונסחף ביותר בהתנהגותו, הצבתי לו גבול מאד ברור, והוא לא אהב את זה: ״את שונאת אותי. את כמו המורה משנה שעברה״. הדברים הגיעו לידי חוסר שליטה – הוא לא דוחה סיפוקים, בשיעור משתעל ויורק – למשוך תשומת- לב. נרדם פעמיים והגיב קשה כשהערתי אותו ״גם כשאני לא מפריע יש בעיה״?. לא עזרו דיבורים רכים, רק מקטר על המורים ״אין לי כוח״ ״אני שונא את זה״, התנהגות תינוקית, חסרת- גבולות, לא יודע לדחות סיפוקים וגורם מאד שלילי בכיתה.
מה לעשות?

תשובה

מורה יקרה

שמרי על אמונתך החיובית בכוחות של התלמידים- זו אמונה טובה, שפועלת כנבואה חיובית שמגשימה את עצמה.
בו בזמן, אמונה זו צריכה לבוא בלווית גבולות ברורים, ועמידה איתנה מול המבחנים של הילדים הבודקים אותך ואת הכוחות שלך.

זה לגיטימי שילד עם קשיים מאשים אותך שאת לא מבינה אותו, שאת שונאת אותו, הוא משליך עליך את הפגיעות שלו, ואת הדימוי הנמוך שלו. זהו נסיון העבר שלו, ואין טעם לשכנע אותו בהגיון ובמילים שאת לא כזו. את צריכה לומר לו במילים ‘שאת לא מוותרת’, ‘שדוקא בגלל שאת מעמידה לו גבולות וסומכת עליו שהוא יוכל להתיישר לפיהם זה מעיד שאת חושבת עליו דברים טובים, שהוא מסוגל להשתפר’. כמובן, שעליך לדאוג שהדרישות שלך ממנו תהיינה הגיוניות ואפשריות עבורו כדי שיצליח בהן . אם יש לו לקויות למידה, בעיות קשב, או בעיות רגשיות שמקשות עליו לשבת ברצף, עדיף שתעלימי עין מהתנהגויות מסוימות שלו, ולא תעירי לו כשהוא מוריד ראש לפעמים.

אל תוותרי על דרישות הגיוניות, תחזקי אותו, השתמשי בשפה סוגסטיבית של עידוד. באתר שלי יש מאמר, ולמטח יש סרטון שהקלטתי בנושא, על איך לשלב דרישות משמעת עם שפה סוגסטיבית.

אני מאמינה שבדרך הזו תצליח לשפר את מצב היחסים והתיפקוד של הילד הזה ואחרים במחיצתך

בהצלחה,

חלי ברק שטיין
פסיכולוגית חינוכית מומחית

www.hebpsy.net/barak
helibarak1@gmail.com

לחצו להמשך קריאה
הקטן