מאמר
חרם – סיוע לתלמידים
SOS אלימות – המרכז ללימודי אלימות בישראל

במאמר עצות לילדים המתמודדים עם חרם.

תוכן

תגוב"ה:
תדעו, גיוס תמיכה, בררו, התמודדו

1. תדעו שזאת לא אשמתכם – לפעמים ילדים מתביישים שהם מוחרמים בכיתה ומרגישים אשמים. הדבר שהכי חשוב שתדע/י שזו לא אשמתך! על פי רוב, חרם חברתי נעשה לילד או לילדה נהדרים וחזקים בלי שום סיבה אמיתית אלא מתוך קנאה, מאבקי כוח וכבוד שיש בין הילדים.

2. גייסו תמיכה של חברים מהכיתה או מבחוץ – אחד הקשיים המרכזיים בחרם הוא תחושת ה"לבד" שהוא גורם. לכן, המפתח הראשון להתמודדות, הוא לדבר עם ילדים אחרים בכיתה, בבית הספר, בשכונה, במשפחה או במקום אחר שאף אחד לא יפריע.
קבוצה של חברים וקרובים שאכפת להם ממך, היא אחד הכוחות החזקים ביותר שיש לך. הם יכולים לשפר את מצב הרוח שלך, להזכיר לך את הדברים הטובים שיש בך. אם תצליח/י למצוא מס' תלמידים שיחשבו שהחרם שעשו עליך הוא לא בסדר, כבר תצליחו לעצור את החלק הכי קשה של החרם.

שתפו מבוגר משמעותי שיכול לתמוך בכם – יכול להיות מורה, יועץ, הורה או אח . הם יוכלו לעודד אותך בתקופה קשה זו ולהזכיר לך איזה תכונות נפלאות קיימות בך. בתקופות קשות כאלה ילדים נוטים לשכוח כמה דברים נפלאים יש בהם.

3. בררו את הסיבה לחרם – בדרך כלל מאחורי החרם עומד/ת תלמיד/ה אחד/ת או שניים שמפעילים את מרבית הלחץ החברתי. חשוב לנסות להבין מה הסיבה האמיתית של מארגן/ת החרם מדוע חשוב להם להחרים מישהו מהכיתה/שכבה ומה הם מרוויחים מזה. רוב הילדים אינם יודעים מדוע עושים עליהם חרם אבל בגלל תחושת הבושה הם חוששים לברר ומרגישים אשמים. לדוגמא מנהיג החרם יפיץ על ילד שהוא שקרן אבל בעצם מדובר בקנאה.
בחלק מהמקרים יש כעס כלפיך. אך בכל מקרה חרם הוא עונש אכזרי מדי. במידה ואכן יש כעס שכזה, ניתן לנסות לפתור אותו בשיחה בעזרת חבר או מבוגר שמוכנים לגשר בין הצדדים.

4. התמודדו באומץ ותחשפו בפני משתפי הפעולה שלכם את המטרות של יוזם החרם – חברים אחרים בכיתה צריכים להבין שהיום החרם מופנה כלפיך אבל, אם הוא מצליח, עשוי כל אחד מהם לחוות על עצמו חרם דומה בעתיד.

זכרו כל הזמן, שהחרם הוא מצב זמני.
ילדים רבים מתארים שיש להם תחושה מפחידה כאילו החרם אף פעם לא יסתיים. אבל תמיד הוא נגמר ואתם צריכים להזכיר לעצמכם את זה, בעיקר בזמנים קשים יותר.

לסיכום:

1. חרם הוא לא באשמת המוחרם/ת והוא לא יימשך לעד.

2. עליך לגייס כוחות לטובתך מקרב תלמידים אחרים.

3. לא להתבייש לפנות לקבל עזרה או ייעוץ ממבוגר שאתם סומכים עליו.

4. עליך להפגין אומץ ונחישות לבירור סיבת החרם ומי הגורם העומד מאחוריו.

5. לדבר עם ילדים אחרים על מנת למנוע חרם דומה בעתיד על ילדים אחרים.

מאחלים לך המון אהבה ואכפתיות מהסובבים אותך.

בכתובת זו אפשר לקרוא עוד על חרם שתלמידים עושים. זהות התוקפן, מטרת החרם וכו.
https://www.soscenter.org.il/sadnaot.php?cat=114&in=0

ביבליוגרפיה

באתר שלנו, בקטגוריה של סדנאות, תוכלי את, המורה או ההורה לראות פעילות שאנו עורכים לכיתה בנושא חרם.

https://www.soscenter.org.il

לחצו להמשך קריאה
הקטן