רקע
בספר מלכים א' פרק ג', ה' מתגלה אל שלמה בחלום הלילה, ומורה לשלמה לבקש בקשה. שלמה מבקש: "לֵב שֹׁמֵעַ, לִשְׁפֹּט אֶת עַמְּךָ, לְהָבִין בֵּין טוֹב לְרָע". כלומר, שלמה מבקש תכונה שתסייע לו למלא את תפקידו כמלך. בסוף הפרק המעגל נסגר: העם כולו מכיר בחכמת המשפט של שלמה: "וַיִּשְׁמְעוּ כָל יִשְׂרָאֵל, אֶת הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר שָׁפַט הַמֶּלֶךְ, וַיִּרְאוּ מִפְּנֵי הַמֶּלֶךְ. כִּי רָאוּ כִּי חָכְמַת אֱלֹהִים בְּקִרְבּוֹ לַעֲשׂוֹת מִשְׁפָּט" (פסוק כ"ח).
מדוע שלמה המלך מבקש כושר שיפוט? מן המקרא וממקורות אחרים נראה כי תפקיד המלך במזרח הקדום כלל מרכיב של "שיפוט". לא כל המלכים מתעניינים בשיפור כישוריהם. יש מלכים שמתעניינים דווקא בשיפור מצבם הכלכלי ובדאגה להנאתם הפרטית. (ראו: דברים י"ז).
אם כן, שלמה היה שונה. נראה כי הוא הבין את המשימה שלו: מלכות אינה רק עושר, פאר והדר, אלא אחריות כבדה. הוא הבין את גודל האחריות, ומכאן בקשתו לכלים ולמיומנויות אשר יסייעו לו לעמוד באחריות הזאת. הוא הבין שכדי למלא את אחריותו כמנהיג כלפי העם, הוא זקוק לעזרה, לעצה. ודווקא בשל כך הוא ביקש עזרה, כפי שמצוין בפירוש מצודת דוד: "אי אפשר לשפוט עם כאלה מחכמת לבבי, מבלי עזר מן השמים".