תוכן
על מנת להשוות בין שתי התופעות, 465 תלמידי על יסודי מכל רחבי הארץ מלאו שאלונים מקוונים. האחד בדק את תופעת הבריונות פנים אל פנים, ואילו האחר בחן את תופעת הבריונות במרחב הווירטואלי.
במחקר נמצא, כי הבריונות פנים אל פנים רבה יותר מהבריונות ברשת. עם זאת, לא אחת יש קשר בין שתי התופעות; לעתים בריונות שמתחילה ברשת זולגת למרחב הפיזי, ולפעמים להפך; בריונות שמתחילה בסביבה הפיזית מוצאת לה ביטוי גם במרחב המקוון.
מממצאי המחקר עולה, שזהותו של הבריון לרוב מוכרת לקורבן, כמו גם לצופים מן הצד. נראה כי הצעירים, אשר עסוקים בהבניית הזהות שלהם, חשים בנוח להתנסות בבריונות מול קבוצת השווים, המוכרת להם מהעולם הפיזי, דווקא ברשת. ואכן, מחקר אשר בחן הצקה מקוונת בקרב צעירים, מצא כי המציקים העידו שהסיבה העיקרית לבריונות בה נקטו היא שהם לא אהבו את הקורבן.
סיבות נוספות לבריונות, שניתנו על ידי הנבדקים, העידו על אינטראקציה שלילית בין המציק לקורבן טרם ההצקה, בין אם מקוונת ובין אם פיזית. לממצא זה חשיבות רבה בהתמודדות עם התופעה. על ההורים ומערכת החינוך להשכיל לצייד את הצעירים בכלים להתמודדות עם המוכרים להם. עליהם ללמד את הצעירים על משמעות העמידה מן הצד ללא תמיכה ועזרה לקורבן, ולאפשר תרבות חברתית שתעודד דיווח ופנייה לעזרה.
ממצא נוסף שעלה מן המחקר הוא הדיווח על שכיחות גבוהה יותר של בריונות פנים אל פנים מאשר ברשת. על אף הסיפורים הרבים בתקשורת, נראה כי הצעירים חווים בריונות רבה יותר בבתי הספר. לממצא זה השלכות על הטיפול המערכתי של בתי הספר בבריונות.
עוד עולה מהמחקר, שבנים נוטים להציק ברשת יותר מבנות. ייתכן שהדבר נובע מאופייה של הבריונות המקוונת, אשר ביטויה שונה מהמקבילה הפיזית. מחקרים מצאו, כי כאשר מדובר במרחב הפיזי, בנות נוטות להפעיל אלימות לא ישירה, כמו חרמות, ובנים נוטים להיות אגרסיביים יותר. אך כשמדובר ברשת, כאמור, הבנים נחשבים כמקרבנים יותר. ממצא זה יכול להעיד על יחסי הכוחות בתופעת הבריונות בכלל, אשר באה לידי ביטוי בשני המרחבים בהם יש אינטראקציה חברתית: זה הפיזי וזה המקוון.