שאלה ותשובה
מנהיגה שלילית בכתה א'

שושנה היימן משיבה על שאלה בנושא ילדה בכתה א' שפועלת כמנהיגה שלילית.

שושנה היימן שושנה הימן, יועצת הורים/מורים, מנכ"ל לייף סנטר - המרכז להורות מקושרת, חברה בסגל בינלאומי מכון ניופלד, ומרצה במכון לנדר-מרכז אקדמי ירושלים. www.lifecenter.org.il
שאלה

שלום רב,
ביתי בת ה7 מסיימת כיתה א' בשנה זו. אדגיש כי ילדתי סיימה גן כילדה נעימה וחברותית ואף אדיבה מאוד לחבריה ללא בעיות התנהגות או שום בעיה אחרת.
המהפך החל בכיתה א' כאשר ביתי החלה בבעיות התנהגות כגון: קללות וקריאה בשמות גנאי את חברותיה, ואף התנהגה באלימות פעם אחת.
בשיחות עם המורה נאמר לי שהילדה "מנהיגה שלילית" , שהיא מאוד מקובלת ושהיא מדרדרת את חברותיה להתנהג ולדבר כמוה.
בבית ביתי אינה חשופה לקללות אבל לצערי הצהרון בבית הספר שביתי שוהה בו הוא מעורב עם ילדים עד כיתה ג' ושם היא חשופה לקללות כנראה.
אדגיש ואציין כי ביתי מקבלת הוראה מתקנת ע"מ לשפר אצלה הקריאה ומאחר וישנם קשיים לעמוד בקצב הכיתה, קישרתי את בעיות ההתנהגות לזה אך אני לא סבורה שזה בלבד יספיק .
לאחרונה פנו הורים של חברותיה למורה ואף התלוננו עליה.
ניסיתי לדבר איתה בכל השיטות שרק אפשר ולהסביר לה שלא מכובד ויפה להתנהג כך ושבעצם אם תמשיך להתנהג בצורה זו לא יהיו לה חברים. אני חסרת אונים , ולא יודעת מה אני עושה לא בסדר ….

אודה לכם אם תוכלו לכוון אותי ותציעו לי איך עליי לנהוג ומה עליי לעשות .
תודה רבה אמא מיואשת …

תשובה

אמא יקרה,

את לא עשית שום דבר לא בסדר, את אם אכפתית ואחראית. הבעיה היא הנסיבות בחברה, בתרבות, בחיים של בתך ואני אפרט.
לפני שאפרט, חשוב להזכיר שיש מה לעשות כדי לתקן את המצב ולהחזיר את בתך למתיקות ולרכות שלה. זה דורש ממך תובנה, שינוי בהסתכלות שלך, ולקיחת החלטות נכונות לבתך.

בטבע הדברים, קשה לילדים להתמודד עם נסיבות חייהם, במיוחד במערכת החינוך. כמות הילדים בכיתה, עומס במערכת, ציפיות, ותפיסות מוטעות בהבנת הילדים וצורכיהם ההתפתחותיים– כל זה מתחבר ביחד ומשפיע על הילדים – הרבה פעמים בשלילה.

ברור שמאמר אחד או מייל אחד לא יכול לתת לך את ההדרכה המבוקשת כדי לעזור לבתך. "המנהיגות" של בתך נובעת ממה שחסר לה ולא מביטחון עצמי וכוונה לפגוע. היא לא שולטת על השפה שלה (הקללות) או על ההתנהגויות האגרסיביות שלה. היא סובלת מתסכול עמוק שלא מצא את ההבעה הנזקקת, היא בבהלה מהחוויות בבית הספר, והמוח שלה עושה הקרבות כדי להגן אליה.

תהיי בצד שלה ותנסי להבין את תסכולה. תנסי לתת מילים למה שעובר עליה, עם הרבה סבלנות. מכיוון שחופש הגדול מגיע בקרוב, השתמשי בחופש כהזדמנות לאפשר לה להירגע – היא בעיקר צריכה הרבה קרבה אתך ועם עוד בני משפחה שאוהבים אותה והיא אוהבת אותם (מבוגרים בעיקר). היא צריכה חופש מהחברים, חופש מפעילות מתוכננת, חופש ממסכים כמו טלוויזיה וטאבלט, וחופש מהעבודה למצוא לעצמה מקום וקבלה. היא צריכה את החום והביטחון של הבית. היא צריכה לשחק משחקים שחופשיים מתחרות ומדאגה על ההשלכות או התוצאות. היא צריכה מרחב בטוח שבו היא יכולה לדמיין ולהרגיש את עצמה שוב. היא צריכה להיות שוב תלותית בך ולהרגיש שאת משגיחה עליה ומספקת לה חום, קרבה ונחמה. הנוכחות המנחמת שלך תעזור ללב הרך שלה לחזור ותמיס את המגננות שגורמות לה להיות אגרסיבית בהבעה שלה.

מומלץ לקרוא את הספר "אחזו בילדיכם – מדוע הורים חשובים יותר מחברים" מאת דר' גורדון ניופלד. תרגמנו אותו לעברית ואפשר ליצור קשר עם משרדינו לפרטים ולהזמנה. 03-9063153
הספר פוקח את העיניים ושופך אור על התופעות שרואים היום בקרב הילדים – אגרסיביות, מוכוונות חברים, דומיננטיות, התנהגויות, חוסר עניין בלימודים, ירידה באהבת הלימוד, בעיות קשב, ועוד. אם את מעוניינת לקבל עזרה יותר מעמיקה, יש לנו קורס להורים והדרכה.

הפתרון לבעיה שאת מתארת הוא לא מסובך. בתך צעירה ואת יכולה בזמן קצר לתקן את הבעיה – וחשוב לעשות זאת, כי קשה יותר עם ילדים גדולים יותר. המגננות רק מתחזקות עם הזמן כשהילד לא מקבל מענה לצרכים ההתפתחותיים שלו מבחינת הפוטנציאל האנושית שלו.

בברכה,
שושנה הימן
www.lifecenter.org.il   info@lifecenter.org.il

03-9063153

לחצו להמשך קריאה
הקטן