מערך שיעור
חיבוק או ריחוק? פעילות בנושא ויסות חושי
צוות למידה חברתית רגשית SEL, מטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי, הסתדרות המורים. ייעוץ: ד"ר עידית ליוש

פעילות זו מיועדת לילדי הגן ועוסקת בנושא רגישות תחושתית וויסות חושי. בפעילות נחשוף את הילדים למרקמים שונים ולתחושות שהמגע איתם גורם.

רקע

לכל תינוק  יש טווח רגישות שונה בכל אחד מחושיו. מידת הרגישות היא ייחודית לכל ילד ונובעת מהמזג (טמפרמנט) שלו, שהוא אוסף של נטיות מולדות המשפיעות על סגנון ההתנהגות. תינוקות נולדים עם מאפייני מזג ייחודיים שמשפיעים על דרך התמודדותם עם מצבים. מאפייני המזג הייחודיים משפיעים על דרך ההתנסות והלמידה של תינוקות ופעוטות בעולם, על בחירתם בין גירויים, על האופן שבו הם יוצרים אינטראקציות עם הסביבה ועל תגובת הסביבה אליהם. סף הרגישות לשינויים הוא אחד מתשעה מאפיינים שלפיהם נקבע מזגו של הילד.

בפעילות זו נעסוק ברגישות יתר ובתת־רגישות אצל ילדים. כאשר מוחו של הילד שולח פירוש לא מותאם לאותות עצביים שנוצרו בעקבות גירוי תחושתי מסוים, הילד חווה תחושות של נעים, לא נעים, מאיים, מרגיע וכדומה, ומפרש את העולם כנעים או לא נעים, ואף מאיים. ילדים שיש להם רגישות יתר עלולים, למשל, לחוש גירוד מהתווית של החולצה באופן שמפריע להם מאוד בפעילויות במהלך היום. יש ילדים שחווים מגע קל ומקרי של חבר או חברה שעוברים לידם כמגע מאיים. לעומת זאת, ילדים שיש להם תת-רגישות עלולים לחוש שחיבוק עם חבר אינו חזק מספיק ולכן הם מחבקים חזק מאוד עד שהחבר מרגיש מצוקה.

מבוסס על: דניאל, מור. התפתחות הילד, משרד הכלכלה, האגף להכשרה מקצועית ולפיתוח כוח אדם, תחום פדגוגיה, 2014.

בפעילות זו נעבוד בקבוצות קטנות. העבודה בקבוצה קטנה מאפשרת לילדים אינטראקציות חברתיות שמספקות הזדמנויות למידה מגוונות.

  • שימי לב, אם יש בגן ילדים שיש להם רגישות יתר לדברים מסוימים, חשוב להתייעץ עם הוריהם ולהתאים את הפעילות.

מטרות

 

  • להתרגל למגעם של חומרים שונים ולווסת את הרגשות הנלווים למגע איתם.
  • לפתח דרכי התמודדות עם חומרים שונים.
  • להעשיר את אוצר המילים ולפתח את יכולת השיום וההמשגה.

 

מיומנויות SEL שנרצה לטפח באמצעות הפעילות

מיומנויות תוך־אישיות:

  • מודעות עצמית – הכרת העצמי, מסוגלות עצמית.
  • ניהול עצמי – ויסות עצמי, ביטוי ושיתוף ברגשות.

הנחיות

בפעילות זו נחשוף את הילדים למרקמים שונים ולתחושות שהם חשים כתוצאה ממגע איתם. חשוב להכין את הילדים לקראת הפעילות ולספר להם שהיום הם יכירו מרקמים ויתנסו במגע בחומרים שונים. כל ילד יוכל להגיד איך הוא מרגיש ולבקש לעצור בכל שלב של הפעילות כרצונו. חשוב לתת לילדים תחושת עצמאות, שיעשו את הדברים בעצמם ובקצב שלהם.

 

  1. אוספים, ממששים וחשים

חלק ראשון – חומרים יבשים

    • אם ניתן, צאי עם הילדים לסביבה הקרובה לגן. תני להם סלסילות או דליים קטנים ובקשי מהם לאסוף עלים, זרדים, אבנים, פרחים יבשים וחול*.
    • כשתחזרו לגן, הפרידו בין החומרים שאספתם והניחו כל חומר בשקית שצבעה אטום. שתפי את הילדים בהכנסת החומרים לשקיות כדי שלא יחששו לגעת בהם אחר כך. אפשר להוסיף לפעילות חומרים נוספים במרקמים שונים, כגון סקוטש־ברייט, ספוג, ברזלית, מברשות שונות ובדים במרקמים שונים.
    • בקשי מכל ילד בתורו להכניס את היד לשקית, למשש את החומר שיש בתוכה ולנסות לזהות אותו באמצעות המגע בלבד.

שאלי את הילדים את השאלות הבאות ואחרי כל שאלה ערכי סבב תשובות:

  • איזה חומר מיששת?
  • איך הרגשת?
    אם הילדים עונים במילים "נעים" או "לא נעים", שאלי אותם "מה נעים לך?" או "מה לא נעים לך?" והעשירי אותם במילים שמתארות מרקמים. בקשי מהילדים שישתמשו במלים כמו רך, קשה, חלק, גס, מחוספס, דוקר, מלטף, עושה צמרמורת.
  • באיזה חוש השתמשנו בפעילות הזו?

סכמי את הפעילות ואמרי לילדים שיש חומרים שנעים לנו לגעת בהם, ויש כאלה שפחות נעים לנו לגעת בהם.

במהלך הפעילות אפשר לעודד את הילדים להעניק חיבוק לילד שמצליח לזהות את החומר שבשקית. הביאי בחשבון שילדים שיש להם קושי בוויסות חושי יסרבו לכך.

אם יש שונות בהרגשה של הילדים לגבי חומר מסוים, הסבירי שיש ילדים שחומר מסוים נעים להם ויש כאלה שהוא ממש לא נעים להם, צייני את שמות הילדים והוסיפי שכל אחד מרגיש אחרת כלפי מגע בחומרים.

אם יש ילד שממש נרתע מחומר מסוים, אפשר לציין זאת ולהגיד לו שהוא לא חייב לגעת בחומר.

* הערה בנוגע לחול: השימוש בחול חשוב בפעילות זו במיוחד, כי הוא חומר שכל הילדים נתקלים בו ויש ילדים שהוא מציק להם מאוד. אפשר להתנסות בחול רטוב ובחול יבש. לאחר הפעילות, הילדים יוכלו לצבוע את החול ולהכין ממנו עבודות יצירה. תוכלי למצוא רעיונות ליצירה כאן.

 

חלק שני – חומרים רטובים

אמרי לילדים שקודם נגענו בחומרים יבשים, ועכשיו ניגע בחומרים רטובים.

הביאי גיגית מים קטנה ובקשי מהילדים לטבול את ידיהם. הניחי נייר מגבת בסמוך לכל ילד, כדי שיוכל לנגב ידיים. כדאי להתנסות גם בחומרים רטובים אחרים כמו חול רטוב, קרם ידיים, סבון, או קצף גילוח.

שאלי את הילדים את השאלות הבאות ואחרי כל שאלה ערכי סבב תשובות:

  • איזה חומר מיששת?
  • איך הרגשת?
    אפשר להוסיף מילים כמו חלקלק, מגעיל, נמרח, דביק.

סכמי: יש חומרים רטובים שנעים לנו לגעת בהם, ויש כאלה שפחות נעים לנו לגעת בהם. הפעלנו היום את חוש המישוש ולמדנו שחומרים שונים יכולים לגרום לנו לכל מיני תחושות.

מכינים את המאכל הכי לא טעים בעולם

הניחי קערת אוכל עמוקה ולידה תבלינים שאינם בשימוש: מלח, פפריקה אדומה, כורכום, כמון ועוד. הוסיפי גם קערות שבהן חומרים שונים – מים פושרים, ג'לי צבעוני וקטניות שפג תוקפן, כמו עדשים, חומוס, שעועית, תירס או כל קטנייה אחרת.

כל ילד יקבל כפפות. הילדים ייקחו מהמגוון שיש על השולחן ויוסיפו לתוך קערת האוכל. בקשי מהם להסביר למה הם בחרו להוסיף כל דבר. בקשי מהילדים לערבב את החומרים. מי שירצה יוכל להסיר את הכפפות ולחוש את החומרים באצבעותיו.

בקשי מהם לתאר את הרגש שהמגע עורר אצלם. כל רגש הוא לגיטימי וחשוב להבהיר זאת לילדים.

לחצו להמשך קריאה
הקטן