אקטואליה
זה אקטואלי: "סופו" ספג קללות והתפרץ ליציע של אוהדי הפועל. על איפוק וכוח
צוות החינוך החברתי במטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

אירוע המזמן דיון ערכי בנושא הבלגה ואיפוק.

ב-14.07.04 נערך משחק דרבי בין הפועל ת"א למכבי ת"א, ובסיום המשחק התרחשה תקרית מכוערת במיוחד. אוהדי הפועל קיללו את שחקן מכבי סופוקליס שחורציאניטיס המכונה "סופו", ובתגובה קפץ "סופו" ליציע וניסה לפגוע פיזית באחד האוהדים.
(לפי YNET ספורט, 07.04.2014)

הפעילות

האם יש להבליג בכל מקרה שבו תוקפים אותנו?

מצד אחד: איפוק הוא ביטוי לכוח.

מצד שני: איפוק יכול לשדר חולשה לצד הפוגע ולתת לגיטימציה להמשך הפגיעה.

נקודות לבירור אישי:

עם איזו טענה אתם מזדהים יותר ומדוע?

נסו להיזכר במצב שבו מישהו פגע בכם. מה הרגשתם? כיצד הגבתם ומדוע?

איך הרגשתם אחרי שהגבתם ומדוע?

נסו להיזכר במצב שבו הייתם עדים לתקרית שבה ילד אחד פגע באחר, והצד הנפגע הבליג ולא הגיב באלימות מילולית או פיזית. מה דעתכם על כך?

לפי דעתכם, אם לא תגיבו על אלימות באלימות, מה יחשוב עליכם הצד האחר?

האם תגובה אלימה לאלימות פותרת את הבעיה?

מה יותר קשה כאשר תוקפים אתכם – להגיב בתוקפנות או להתאפק?

מה יכול לעזור לכם להבליג כשאתם נפגעים ממישהו אחר?

ציטוטים

אלפונס קאר, סופר ועיתונאי צרפתי: "טוב-לב מורכב מאיפוק כלפי אחרים".

אריאל שרון, ראש הממשלה לשעבר: "גם איפוק הוא מרכיב של כוח".

מהטמה גנדי, מנהיג פוליטי ורוחני הודי שהטיף לאי אלימות: "הנשק האדיר ביותר של האנושות הוא האיפוק, הוא חזק יותר מכל נשק שהגה מוחו הקדחתני של האדם".

ספר משלי טו, 28: "לב צדיק יהגה לענות ופי רשעים יביע רעות".
פירוש רש"י: לב צדיק יהגה לענות – יחשוב ויבין מה יענה קודם שישיב דבר.

שאלות לדיון:
– מדוע לדעתכם מהטמה גנדי ואריאל שרון טוענים שאיפוק הוא כוח?
– חשבו על מצב שבו כוח בא לידי ביטוי בהפגנת איפוק. תארו את המצב והסבירו כיצד לדעתכם האיפוק מבטא כוח.
– אלפונס קאר טוען שטוב-לב מורכב מאיפוק כלפי אחרים. למה כוונתו? חשבו על דוגמה שממחישה טענה זו.
– הסבירו כיצד הציטוט מספר משלי קשור לאיפוק ומהי הטענה המרכזית שהוא מבטא.
– מבין המרכיבים שאליהם התייחסנו, טוב-לב וכוח, לאיזה מהם קשור הציטוט ממשלי? הסבירו.

תיאור מקרה

אלון ותומר מכיתה ו הם חברים טובים עוד מהגן. כשהיו בדרכם חזרה הביתה מבית הספר, נקרו בדרכם רונן, תלמיד מכיתה ו המקבילה, ועוד שניים מחבריו. רונן משך את הילקוט של אלון והפיל את אלון ואת הילקוט על המדרכה. רונן וחבריו החלו להתרחק מהמקום בגיחוך. דמעות של עלבון וכאב חנקו את גרונו של אלון, והוא אמר לתומר: "אני יודע איפה רונן שומר את האופניים החדשים שלו, בוא נלך לפנצ'ר אותם כדי שילמד לקח!". תומר ענה בתגובה "רונן הוא אידיוט מגודל, אבל אני לא חושב שכדאי לעשות את זה. אתה רוצה להיות אלים כמוהו? תשמע לי, תהיה גדול ממנו ותבליג. בוא נחשוב על רעיון אחר איך להגיב…".

שאלות לתלמידים:
– מה דעתכם על תגובותיהם של אלון ושל תומר למצב?
– כיצד אתם הייתם מגיבים במצב דומה ומדוע?
– כיצד תציעו לאלון לפעול בתגובה למה שרונן עשה לו?

פעילויות נוספות באתר:

לוקחים אחריות על הכעסלהבליג או לתקוף?להחזיר או לא להחזיר – האם אלימות היא פסולה בכל מקרה?מה קורה לי כשאני כועס?להתגבר על הכעס

הארכיון

לארכיון "זה אקטואלי"