אקטואליה
זה אקטואלי: 21 שנה לרצח רבין – וההסתה ברשת בשיאה
צוות החינוך החברתי במטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי והסתדרות המורים.

שאלות לדיון בנושא הסתה והצפת חומרים בנושא סובלנות לאחר.

רקע

ראש ממשלת ישראל לשעבר, יצחק רבין, נרצח ב 4-בנובמבר 1995 במהלך כהונתו כראש ממשלה. רבין נרצח בידי יגאל עמיר, סטודנט למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, שהתנגד להסכמי אוסלו, שאותם הוביל רבין כראש הממשלה. הרוצח סבר שההסכמים עלולים להוות סכנה קיומית למדינת ישראל. הרצח התרחש אחרי מסע הסתה מצד גורמים שונים נגד ראש הממשלה רבין. בספרייה הלאומית שמור אוסף כרזות רחוב שהופצו נגד רבין, המעידות על השנאה וההסתה שקדמו לרצח.
ממצאי הדו"ח החדש של "קרן ברל כצנלסון" בשיתוף חברת המחקר "ויגו" חושפים כי בשנה האחרונה חלה עלייה של 50% בביטויי הסתה ואלימות ברשת נגד מוסדות שלטוניים, ביניהם הממשלה, צה"ל, ומשטרת ישראל. יותר משישה מיליון ביטויים גזעניים נרשמו ברשת, פי 1.5 לעומת השנה שחלפה.

(מבוסס על הידיעה ב Ynet ב 5.11.16)

הפעילות

נקודות לבירור אישי:
1. אהרון ברק, נשיא בית המשפט העליון לשעבר: "חופש הביטוי… זהו גם החופש להביע דעות חורגות, אשר הרוב סולד מהן… חופש הביטוי הוא הסובלנות כלפי השנוא עלינו". למה מתכוון ברק בדבריו? (למורה: ברק מדגיש כי במסגרת חופש הביטוי אנו עלולים לשמוע גם ביטויים הנוגדים את דעתנו, אך עלינו לאפשר הבעת מגוון רחב של דעות כחלק מהדמוקרטיה.)
2. אילו יכולנו למתוח קו רציף המייצג את טווח חופש הביטוי, בצדו אחד היינו מציבים ביטויים לגיטימיים, ובצדו האחר היינו מציבים ביטויים שאינם לגיטימיים ואף למעלה מזה – כאלה החורגים מהרצף ושהם בבחינת דבר הסתה. מהו ביטוי לגיטימי ומהו ביטוי שאינו לגיטימי? הסבירו.
3. הסתה היא ליבוי יצרים נגד אדם או גוף, בניסיון לשכנע קבוצת אנשים לבצע מעשה שלילי, בדרך כלל פשע. מדוע הסתה היא מסוכנת?
4. הרב הראשי לישראל לשעבר, הרב ישראל לאו, התמקד בבעיית האלימות בעצרת ב 1996 לזכרו של ראש הממשלה רבין, ואמר: "יש לבער קוצים מן הכרם של בית ישראל. אם יימצא מי שמטיף לרצח או מסית לכך, יש לסוגרו מאחורי סורג ובריח, כדי שתיפסק האלימות הנוראה שהיא כסרטן האוכל בגוף האומה. הדרך של תורת ישראל שוללת כל פגיעה הן בכבוד האדם ובוודאי בגופו ובחייו". הסבירו את דבריו במילים שלכם. מה דעתכם על טיעונים אלה? הסבירו.
5. האם נתקלתם בהסתה ברשת? תארו מקרה לדוגמה.
6. אילו תחושות לדעתכם עוררה ההסתה בלב האדם שהיה מושא ההסתה?
7. מדוע קשה לדעתכם להילחם בהסתה?
8. איך כל אחד ואחת מכם יכולים לתרום להפחתת ההסתה? (למורה: להימנע מכתיבת התבטאויות מסיתות ברשת; לא לשתף פוסטים מסיתים ולא לעשות להם לייק; לדווח להנהלת "פייסבוק" או לרשתות החברתיות האחרות על אמירות מסיתות; לדווח למבוגר אחראי כששומעים תלמיד או תלמידה מתבטאים בהסתה או בגזענות כלפי האחר/ת).

יום הסובלנות העולמי

הארכיון

לארכיון "זה אקטואלי"

לחצו להמשך קריאה
הקטן