רקע
המקור של המושג "צדק חברתי" הוא באמצע המאה ה-19, ומשמעותו היא חלוקה צודקת של משאבים חברתיים וכלכליים על ידי מוסדות השלטון לאזרחים. הרעיון הוא שהיתרונות החברתיים כגון תעסוקה, שירותי חינוך, טיפול רפואי, דיור, קניין, ומצד אחר החובות, כגון שירות צבאי, מִסים וכיו"ב, הם תוצר של שיתוף פעולה בין אנשים ועליהם להיות מחולקים מתוך עקרונות צדק כוללים.
פילוסופים רבים עסקו בנושא זה בהרחבה. בבסיס רעיון הצדק החברתי אצל כולם עומד אידיאל של שוויון בין בני אדם ושל חברה המאפשרת קיום הוגן ליחידים ולקבוצות מיעוט ומקבלת את השונה כמו שהוא (מבוסס על מידע מתוך אתר עמל מיסודו של משרד החינוך[1]).
צדק חברתי הוא אחד מעקרונות היסוד לשלום ולשגשוג בקיום משותף של אומות ובקרב אומות. כדי לעשות זאת, יש להעלות את עקרונות הצדק החברתי ולקדם שוויון בין המינים. האו"ם הגדיר את הרדיפה אחר צדק חברתי כמשימת ליבה גלובלית לקידום ופיתוח הכבוד האנושי. ההכרזה על יום הצדק החברתי הבינלאומי מתמקדת בהבטחת הכנסה הוגנת לכל העובדים, הגנה סוציאלית, דיאלוג חברתי ועקרונות יסוד וזכויות בעבודה, ובכך תעסוק פעילות זאת (מבוסס על מידע מתוך אתר האו"ם).
[1] נדלה מ https://www.amalnet.k12.il/Sustainability/TopMenu/%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%94/%D7%A6%D7%93%D7%A7+%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%AA%D7%99+(Social+Justice).htm