מאמר
לגדל קבוצה טיפולית חינוכית- מודל לעבודה קבוצתית על מיומנויות חברתיות במסגרת החינוך המיוחד
שרית ליבנה וד"ר עדי שפירא-פאיאנס

רקע – משבר אמון כללי
ישנם רעיונות שקורמים עור וגידים לאחר תהליך ארוך של תכנון ועבודת שטח מקדימה, עטופים בלא מעט חזון ולהט. לא כך נולד רעיון הקמת קבוצות 'החממה', קבוצות למיומנויות חברתיות בבית ספר על-יסודי למתבגרים עם הפרעת קשב וריכוז ולקויות למידה. אדרבא, הבית עמד על כרעי תרנגולת, כשמעליו ריחפה עננה של איום סגירת בית הספר. התחושה הכללית היתה של נטישה; ואפרופו תרנגולת, שרינו כולנו במרינדה של משבר אמון קולוסלי.

תוכן

מי זה כולנו? הצוות החינוכי והצוות הטיפולי של בית הספר, ובאותה תקופה אנחנו בתוכו – מטפלות בהבעה ויצירה. עד לאותו המשבר, התקיימו קבוצות למיומנויות חברתיות אחת לשבוע כחלק ממערכת שעות הלימוד, כשעל התלמידים חלה חובת השתתפות. כיתת האם נחלקה לשניים, כך שכל קבוצה מנתה חמישה-שישה תלמידים (מחצית כיתה) בהנחיה משותפת של שני מטפלים בהבעה ויצירה. הצוות החינוכי לא היה חלק מהמתרחש בקבוצות. בחוויה שלהם, "מה שקורה בווגאס נשאר בווגאס". הדיאלוג בין הצוות הטיפולי לצוות החינוכי היה מינימליסטי. היינו 'אנחנו' ו'הם'. לא מתערבבים. אולי בשם האתיקה הפרופסיונאלית, אולי כדי לא לפגוע בגאוות היחידה של הצוות הטיפולי, משפחת 'סופר-על' של מטפלים בהבעה ויצירה.

מה שהיינו באמת זה צוות מפורק, צוות שנלחם על קיומו בעיצומו של משבר סגירת בית הספר, משבר שלא פסח על אף אחד: הורים, תלמידים, צוות חינוכי וטיפולי גם יחד. לימים השתמשו המחנכים במושגים כמו "פנתיאון" או "מגדל השן" כדי לתאר את תחושת הריחוק שלהם מהצוות הטיפולי ואת חוסר הוודאות שחשו בכל הקשור למתרחש בקבוצות. 1. לתחושתם, תמצית תפקידם היה לאכוף את הגעת התלמידים לקבוצות, משימה מורכבת במיוחד כשהם אינם מבינים לאן הם שולחים את התלמידים. יותר מכך, לא פעם העלו המחנכים את תחושת התסכול שעליהם "לאסוף" ולארגן מחדש את התלמידים, לאחר שקיבלו את פניהם בחצר בתום מפגש, כשהם סוערים, וזאת מבלי לדעת מה היה הטריגר לכך במפגש הקבוצתי.

 

לקריאת המשך המאמר

ביבליוגרפיה

ליבנה, ש. , שפירא פאיאנס, ע. (2019). לגדל קבוצה טיפולית חינוכית: מודל לעבודה קבוצתית על מיומנויות חברתיות במסגרת החינוך המיוחד. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב 21/7/2019, מאתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3804

לחצו להמשך קריאה
הקטן