שאלה ותשובה
מלחמת התשה

חלי ברק שטיין, פסיכולוגית חינוכית מומחית, עונה על שאלה בנושא התמודדות עם הצקות מרובות בכיתה.

חלי ברק שטיין פסיכולוגית חינוכית מומחית. מטפלת ומייעצת לילדים, הורים ומשפחות, מלווה מנהלים ואנשי חינוך. מעבירה הרצאות וסדנאות להורים ואנשי חינוך במסגרות שונות.
שאלה

שלום למומחים,
לאחרונה, חלה הדרדרות במצב החברתי בכיתה. אני פשוט בתחושה שאני במלחמת התשה . כל ההפסקות פונים אליי תלמידים בטענה כי זה היכה את חברו, זה קילל וזה העליב וכמובן שאני רוצה לעזור לכולם, אבל מרגישה שכבר אין כוח כי הכמות בלתי אפשרית. ההורים מתחילים להתקשר ולספר שהילד שלהם מרגיש שאין לו חברים בכיתה למרות שזה ברוב המקרים נכון בחלקו- אבל אי אפשר להתווכח עם התחושה של הילדים. בקיצור,
בשיעורי חינוך עשיתי שיעורים על כעס ולקיחת אחריות עליו (דווקא- שיעורים יפיפיים מפה) אבל נראה כי אין הפנמה והתחושה היא שכולם מחפשים את כולם. פניתי ליועצת, אבל ידיה מלאות עבודה וקשה להסתייע בה…אז מה אפשר לעשות?

תשובה

מורה יקרה,
קשה לי לדייק בתשובה כי אין לי את גיל הילדים אבל אם יש הרעה, יש לכך סיבה, במיוחד אם זה שינוי של התקופה האחרונה. את יכולה לנסות לחשוב מה השתנה לרעה בכתה, בלחצים עליהם, אולי דיבורים על שנה הבאה? כל שינוי או לחץ, אפילו אם נראה קטן, כול להיות הסיבה.
מומלץ גם לקיים שיחה ישירה עם הילדים. זו הכתה שלהם, והם חלק מהאחריות למצב ולפתרונו. הייתי מקיימת איתם שיחה ישירה, משקפת שאני מרגישה שינוי לרעה במצב החברתי, שילדים רבים מרגישים לא בטוב ויש תלונות הורים. את יכולה להגיד, שמניסיונך, כשיש התדרדרות במצב החברתי זה כי משהו מלחיץ, משהו מפריע. לפעמים זה לא קשור לחברים אלא ‘יוצא על החברים’. כמו שבבית שמביאים אליו את הלחצים מבחוץ, ורבים עם האחים. תנסחי את המסר ברמה שמתאימה לילדים. את יכולה לבקש דוגמאות לראות שהבינו את הרעיון.
בהמשך להנחה הזו תבקשי מהם, שינסו להסביר איך הם מבינים את מה שקורה? אפשר להתחיל בשיחה ישירה או להשתמש בהפעלה שיכתבו על פתקים בעילום שם.
חשוב שלא ילכו למקומות אישיים- של האשמות והעלבות של ילדים אחרים אלא יחפשו מה קורה שהיחסים שהיו טובים יותר יתקלקלו. אולי תביני דרכם דברים
אחר כך, את יכולה לחפש יחד אתם דרכים לשפר את המצב. אמרי את הסוגסטיה, שברור שכולם רוצים שהמצב ישתפר. תקבלו יחד החלטות כיתתיות על כללי התנהגות חברתיים, ותנסו ליישם.
עצם השיחה עם הילדים, גיוסם להבנה ולפתרון הבעיה- הוא כיוון שאני ממליצה.

בהצלחה ,
חלי ברק שטיין
פסיכולוגית חינוכית מומחית
www.hebpsy.net/barak
helibarak1@gmail.com
072-2236368
(אחרי השעה 16.00)

לחצו להמשך קריאה
הקטן