שאלה ותשובה
תלמידים מתפרצים

שאלה בנושא ניהול כיתה עם בעיות אלימות ומשמעת.

ד"ר שרה שמעוני מרצה בתכנית ה-Ed.M ומרכזת קורס מורי מורים - מכללת לוינסקי לחינוך ומכון מופ"ת
שאלה

שלום רב,
מה צריך לעשות אם תלמידים באמצע השיעור מתחילים מכות? קללות? אי אפשר ללמד ככה.
תודה מראש.

תשובה

מורה יקרה,
את צודקת. לא ניתן ללמד כאשר תלמידים מכים או מקללים במהלך השיעור. לתלמידים שלך צריך להיות ברור שהתנהגויות אלו אינן מקובלות עליך ואינך מוכנה לשאת אותן בשיעוריך. אם פניה שלך אל התלמידים הללו להפסיק מיד את התנהגותם אינה נענית בחזרה לסדר הטוב, יש להפסיק את השיעור ולנסות לברר מה קורה. לגבי דרכי תגובה והרתעה מתאימות במקרים אלו עליך לשוחח עם מנהל/ת או סגן/ית מנהל/ת בית הספר ולברר מהן הדרכים המקובלות במוסד החינוכי בו את מלמדת. אם מסיבות כל שהן קשה לך להשיג מידע כזה בדקי בחוזר מנכ"ל המתייחס למשמעת ותמצאי בו הרבה חומר לחשיבה ורעיונות לעשייה. כדאי לך להתעניין בשיטה הנקראת "משמעת אסרטיבית"- חומר על דרך זו של כינון משמעת תוכלי למצוא ב"משמעת בבית הספר" מאת שאול דור בהוצאת ביה"ס למורים בכירים של משרד החינוך ו/או ב"משמעת בכיתה" מאת שמעוני, שרוני וסגל בהוצאת ממכון מופ"ת.

בהצלחה, ד"ר שרה שמעוני.