רקע
תסמונת טוראט היא הפרעת טיקים. הטיקים מופיעים פעמים רבות ביום. ההפרעה מופיעה לפני גיל 18, ואינה נגרמת מהשפעה ישירה של חומרים כלשהם או ממצב רפואי כללי.
טיקים מאופיינים בהופעת תנועות או קולות פתאומיים, חוזרים ונשנים, בשל פעילות של קבוצת שרירים אחת או כמה קבוצות. הטיקים אינם רצוניים, אך פעמים רבות ניתן לשלוט בהם, ברמה זו או אחרת, לאורך פרקי זמן שונים.
ניתן לחלק את הטיקים לשני סוגים: תנועתיים וקוליים. טיקים תנועתיים יכולים להתבטא במצמוץ בעיניים, עווית בפנים, תנועות פתאומיות של הגפיים ועוד. טיקים קוליים יכולים להתבטא למשל בכחכוח בגרון, המהום, משיכה באף וגם בהגיית הברות, מילים וחזרה על משפטים.
תסמונת טוראט היא תסמונת נוירו-פסיכולוגית נדירה שמופיעה בקרב ילדים ומתבגרים. אף על פי שאיש אינו יודע בדיוק מה גורם להופעת התסמונת, נתוני מחקר עדכניים מצביעים על חוסר איזון כימי במוח, הנגרם על ידי חילוף חומרים לא תקין. כמו כן, נמצא שיש לכך גם גורם תורשתי.
למרות התקדמות מסוימת שהושגה בעשר השנים האחרונות בתחום, עדיין לא נמצא מרפא למחלה. עם זאת, קיימות כמה אפשרויות טיפול, תרופתיות ואחרות, להקלה על תופעת הטיקים. לרוב משלבים בין דרכי הטיפול השונות כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר.
מבוסס על: מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, מקבוצת קופת חולים כללית.