הנחיות
**במערך המוצע יש פעילויות מגוונות. בחרו את הפעילויות לפי היכרותכם עם הכיתה, ובהתאם לרמת הקשב ומשך הזמן המתאימים לכיתה ולכם.
פתיחה: (5 דקות)
ספרו לילדים שבמפגשים הקרובים נעסוק בנושא: מהו חופש? מהו חופש בשבילי? מה אני אוהב או אוהבת לעשות בקיץ? מה אני חולם או חולמת לעשות בחופש הגדול?
*שימו לב, יש ילדים שונים ממשפחות שונות ולא כולם חווים את החופש הגדול באופן חיובי.
בקשו מהילדים לעצום את העיניים ולחשוב על החופש הגדול. אפשר לשלב ברקע מוזיקה נעימה בעוצמה נמוכה. בפעילות הזאת, כל אחד ואחת נמצאים עם עצמם והמחשבות שלהם.
הַנחו את הילדים לחשוב:
- איזה רגש עולה בכם כשאתם חושבים על החופש הגדול? (בשנה רגילה, כמובן, לא בשנת קורונה)
- מה אתם מרגישים בגוף?
- נסו להתמקד בתמונה אחת שאתם זוכרים מהחופש הגדול שהיה, או בחוויה אחת שחשתם, מה אתם רואים? איפה אתם נמצאים? הישארו בתמונה או בחוויה הזאת רגע נוסף – מי נמצא איתכם? מה עוד יש חוץ מאנשים? איך אתם מרגישים באותו רגע?
המתינו כמה שניות. הַנחו את הילדים לפקוח את העיניים ולכתוב בדף המצורף:
- מה הייתה התמונה שעלתה לנגד עיניכם, ומה הייתה ההרגשה שהתלוותה אליה?
אִמרו לילדים שבהמשך נתייחס לתמונה שעלתה להם בראש במסגרת עבודה בקבוצות.
הרחבה למחנכים: בדיקה של תחושות בגוף ובחינת הרגשות המתעוררים בעקבות התחושות האלה הן מרכיבים בתרגול מיינדפולנס. תרגול זה מאפשר לילדים להיות מודעים לרגשותיהם, להירגע ולחוש שלווה, ובהדרגה להרגיש בטוחים יותר בעצמם. כדאי להתמיד בתרגולים האלה כדי לחזק מיומנויות אלה בקרב הילדים. הצעה לתרגול בכיתה: הנחיות לנשימה מודעת.
(5 דקות): שאלו את הילדים – אנחנו תמיד מחכים ל-"חופש הגדול", אבל מהו חופש? מה זה אומר להיות בחופש? הבחינו בין הדוגמאות שלהם לדברים שהם נוהגים לעשות בחופש למשמעות של המילה "חופש"
קיימו דיון קצר עם הילדים, שיעלו בו בוודאי הדברים הבאים: אין בית ספר, אין לימודים, הפסקת השגרה, זמן פנוי: עם המשפחה, עם חברים, עם עצמי. כדאי לכתוב את המחשבות האלה על הלוח.
***הצעת הרחבה המתאימה לכיתות ה-ו: אפשר לעשות הבחנה בין "חופש" – מילה מופשטת שמבטאת תחושה או הרגשה של מצב נפשי לבין "חופשה" – זמן פנוי של הפסקה ממשימות ולימודים. בלשון הדיבור אנחנו משתמשים במילה "חופש" גם במשמעות של "חופשה" (האקדמיה – חופש או חופשה).
החופש שלי – מְשַתפים
(15 דקות) 10 דקות בקבוצה, 5 דקות – כתיבה אישית.
שתפו את הילדים בתמונה שעלתה לכם בראש כשחשבתם על המושג "חופש". תארו אותה לילדים. אם תרצו, אפשר להקרין בכיתה תצלום שלכם מחופשה מהנה ולשתף את הילדים. חלקו את הילדים לקבוצות (רצוי לחלק מראש לקבוצות, 4-3 ילדים בכל קבוצה) והנחו אותם לכתוב את המענה שלהם לשאלות. לאחר מכן יתקיים דיון בקבוצות על התשובות של הילדים.
השאלות הן (ניתן להקרין אותן לכולם או להדפיס אותן):
*לכיתות ג-ד – בחרו שתרצו מתוך השאלות הבאות.
*לכיתות ה-ו – בחרו 4-3 שאלות מתוך השאלות הבאות.
- מה התמונה שעלתה לכם בראש כשעצמתם עיניים בפעילות הפתיחה? (שתפו אם תרצו)
- מה אתם אוהבים לעשות בחופש הגדול?
- האם יש רק דברים מהנים בחופש הגדול?
- מה אתם עושים במהלך החופשה?
- האם מישהו או מישהי שיתפו אתכם בדבר שעשו בחופש הגדול, וגם אתם הייתם רוצים לעשות אותו?
- כאשר מישהו או מישהי חוגגים יום הולדת בחופש הגדול – איך אתם מרגישים או מרגישות כלפי זה?
חופש גדול בקיץ – מאזינים במליאה לשיר
(10 דקות)
אִמרו ללומדים שנאזין לשיר על קיץ. הקיץ מביא איתו דברים רבים שכיף ונעים לעשות אותם.
בחרו באחד השירים הבאים והאזינו לו עם הילדים (בחרו בהתאם לגיל הילדים ולהיכרות שלכם איתם).
הזמינו את הילדים לעמוד ולנוע לקצב השיר המתנגן או להצטרף לשירה.
ניתן לצרף לכל שיר שאלות כגון:
- לפי השיר, מהם הדברים שעושים בדרך כלל בקיץ?
- מתוך הדברים שעושים בשיר, מה אתם גם נוהגים לעשות בקיץ? האם יש הבדלים בין מה שעושים בשיר לבין מה שאתם נוהגים לעשות, ואם כן – מהם?
- אילו תחושות לדעתכם מעורר הקיץ בכותב או בכותבת השיר? מה אתם חשים כלפי הקיץ?
לסיום (5 דקות),
אספו את התחושות שעלו אצל הילדים. אמרו להם שהמטרה הייתה לחשוב על כל הדברים שהם אוהבים ונהנים לעשות בקיץ – קודם כול, כדי שיהיו מודעים לעצמם ולתחושות שלהם ושנית, כדי שאפשר יהיה להיערך לחופשת הקיץ ולתכנן תוכניות מראש. ספרו להם שבמפגש הבא נחשוב איך לנצל נכון את הזמן הפנוי בחופשה: איך נספיק לעשות את כל הדברים שאנחנו רוצים וחולמים עליהם?
אפשר לתת לילדים משימה לבית: בקשו מהילדים שייעזרו במשפחה שלהם ויבחרו יחד תמונה משפחתית שצולמה באחת החופשות, הזכורה לכולם כחוויה. בקשו מהילדים לעשות צילום מחודש עם המשפחה, כשכולם מדמים את צורת העמידה בתצלום המקורי. אם יש אפשרות לדַמות גם את הסביבה – נהדר. לא חובה. לקראת מפגשי המשפחות בסוף השנה – ניתן להציג את התמונות ששלחו הילדים.