אקטואליה
זה אקטואלי: גל חשיפה של הטרדות מיניות ברחבי העולם
צוות חינוך חברתי וכישורי חיים בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

דיון בכיתה בעקבות הגל האחרון של תלונות על הטרדות מיניות במסגרת קמפיין MeToo#

רקע

הגל האחרון של תלונות על הטרדות מיניות מצדם של גברים בעלי סמכות המנצלים את עמדת הסמכות שלהם כלפי נשים וגברים המצויים תחת סמכותם, צמח בארצות הברית. הוא החל לאחַר שהועלו תלונות נגד מפיקים הוליוודיים, שחקנים ובכירים נוספים בתעשיית הסרטים. סערת התלונות על בכירי הוליווד הולידה את קמפיין #MeToo, שבו הוסיפו עוד ועוד נשים תלונות על אותם אישים ועל בכירים נוספים. גם בישראל מובל קמפיין כזה, ובימים האחרונים הוא צובר תאוצה ומתווספות תלונותיהן של נשים רבות נגד בכירים בחברות גדולות במשק הישראלי.

בהתרחשותה של התופעה הזאת ממלאות הרשתות החברתיות, ההולכות ומתעצמות עם השנים, תפקיד חשוב: ההַשְׁטָג (התִּיוּג, תג ההקבצה)  #MeTooהופיע במיליוני פוסטים (רשומות טקסט) בשבועות האחרונים, והוא תורגם לשפות שונות. מומחים הִשווּ את התופעה לסֶכר שנפרץ, ביטוי להצטברותן של הטרדות מיניות שאירעו במשך עשורים, ובמיוחד בשנים האחרונות.

(מבוסס על ידיעה ב"הארץ", חדשות בעולם, 7.11.17, ועל ידיעה ב-mako, לימודים וקריירה, 8.11.17)

לתשומת לבכן/ם: רובן המכריע של ההטרדות המיניות המתרחשות בתקופת הבגרות הן של גברים כלפי נשים, אם כי יש מספר מצומצם של מקרים שבהם גברים מטרידים גברים, או מקרים שבהם נשים מטרידות גברים או נשים. (תמונת המצב שונה בפגיעות מיניות בתקופת הילדוּת, שבה נתוני הפגיעה בבנים ובבנות היא דומה.) מכיוון שכך, הפעילות נכתבה בלשון נקבה ביחס לצד הנפגע, ובלשון זכר ביחס לצד הפוגע, אך חשוב לציין כי העקרונות חלים במידה שווה על כל מקרי הפגיעה באשר הם.

הפעילות

שאלון לדיון:

  • האם שמעתן/ם על התופעה הזאת, שבה עוד ועוד נשים חושפות את עצמן ומספרות על הטרדות מיניות שחווּ? מה דעתכן/ם על כך? מה קיים כיום ומאפשר את החשיפה הזאת, ולא היה קיים בעבר?
  • מה נחשב להטרדה מינית?

* למורה, מדובר בהטרדות כמו: אמירות המשתמשות בתכונות 'נשיות' סטראוטיפיות בצורה מקטינה או מחפיצות כלפי נשים (מתייחסות לאישה כאל חפץ, אובייקט), שאין לבלבל בינן לבין מחמאות הרואות את הצד האחר ומכבדות אותו. למשל, החפצה היא "וואו, איזה חזה יש לך", או "וויי, מה הייתי עושה לך," ואילו מחמאה יכולה להיות "ממש מעניין לי לדבר איתך", "את יפה" וכדומה;
כפיית מגע, ובכלל זה חיבוק, נשיקה, צביטה, טפיחה, ליטוף או כל מגע אחר שנחוֶוה כלֹא רצוי;
התניה של מגע מיני במתן טובת הנאה, תוך ניצול לרעה של עמדת סמכוּת.

  • רוב מקרי ההטרדה עדיין אינם מדוּוָחים, ורוב הנשים אינן מתלוננות על ההטרדה שחווּ. רק כ-20% מהנשים הפונות למרכזי הסיוע בוחרות לפנות למשטרה ולהתלונן על הפגיעות שעברו, ומעטות עוד יותר ניגשות לפתיחת ההליך האזרחי (מתוך דו"ח שנתי 2014, איגוד מרכזי הסיוע). מה דעתכן/ם על הנתון הזה? האם הוא מפתיע אתכן/ם? הסבירו.
  • אז איך נדע איפה עובר הגבול בין דיבור חבֵרי נעים לבין דיבור מקטין, בוטה או מטריד?

* למורה: כל אמירה שנתפסת על ידי נערה או אישה כמקטינה, מטרידה או לא נעימה, היא בגדר הטרדה והיא רשאית לבקש ממנו להפסיק, והנער או הגבר חייב להיענות לדרישתה. מובן שיש מדרג של חומרה בין כינוי חיבה מקטין לבין כפייה מינית, אך שום מקרה של הטרדה אינו לגיטימי.

  • תופעה אופיינית היא שהנפגעת מאשימה את עצמה בכך שהוטרדה (למשל, כי התלבשה בצורה חושפנית; כי פלרטטה בדיבור ואולי "הזמינה את זה" בדבריה; כי עלתה אליו הביתה; כי לא אמרה 'לא'). מדוע בשום מקרה אין הצדקה להאשמה עצמית של הנפגעת? הסבירו.

* למורה: כי מי שפוגע או מטריד מינית אחראי למעשיו; כי ברגע שהאישה שמולו אומרת 'לא' או קופאת על עמדהּ – באחריותו של הגבר היא לעצור ולברר אם הוא מקבל אישור להמשיך במעשיו; כי בניגוד לחיזור, שהוא לגיטימי ומקובל על שני הצדדים, בהטרדה המינית יש אלמנט של כפייה, אשר בשום מקרה הוא אינו מקובל.

  • "המילה שלו נגד המילה שלה" – אחת הסיבות שבגללן נשים או נערות נמנעות מלדווח על מקרים של הטרדה מינית או תקיפה מינית, היא החשש לצאת מופסדות אם יעשו את הצעד הקשה של החשיפה ולא יאמינו להן אלא יאמינו לתוקף. כדי להבין שתופעת ההטרדה המינית היא תופעה חברתית גורפת, התפשט בשבועות האחרונים ברשתות החברתיות ההַשְׁטָג (התִּיוּג, תג ההקבצה) #MeToo, החושף את ממדי התופעה. מה דעתכן/ם על כך? הסבירו.
  • מדוע, לדעתכם/ן, פחות בנים שותפים לקמפיין #MeToo?
  • מדוע, לדעתכם/ן, אין מספיק קולות של גברים התומכים בקמפיין? (הרי ישנם גברים רבים שאינם תומכים בהטרדות מיניות ובפגיעות מיניות…)
  • מה לעשות אם הוטרדת או הותקפת מינית?
    לפנות לאישה שאת סומכת עליה (אם, מחנכת, יועצת, פסיכולוגית, מנהלת וכו'), ולשתף אותה במה שעברת.
    להתקשר למרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית – 1202 לנשים, ו-1203 לגברים – או לצ'אט אנונימי לסיוע אונליין לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית.
    מתחת לגיל 14 ניתן לפנות לקו החירום של אל"י (האגודה הישראלית להגנת הילד), שמספרו: 1-800-223-966. קו החירום פועל בימים א-ה, בין השעות 17:00-09:00.

להרחבה

חיזור – בדרך שלי

הסוד של תום

לשבור את קשר השתיקה

פגיעה מינית והאינטרנט: קבוצת השווים כשומרי סף או שומרי שתיקה

מניעת הטרדה מינית

לחצו להמשך קריאה
הקטן