אקטואליה
זה אקטואלי: המעשה שכבש את הרשת – המחווה של המורה למנקה ביה"ס
צוות חינוך חברתי וכישורי חיים בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

אירוע המזמן דיון בתופעה של אדם "שקוף" ומעלה את השאלה: מה אנחנו כחברה יכולים לעשות כדי לתת מקום ל"אנשים השקופים"?

רקע

פזית גלר, מורה בבית ספר אזורי בהוד השרון, פרסמה פוסט שבו התוודתה שהמנקה בבית הספר "שקופה" לה. פתאום היא שמה לב שהיא לא יודעת מה שמה של המנקה ועד כמה קשה עבודתה, והודתה שבסוף היום היא רגילה למהר הביתה ולא טורחת להקדיש מחשבה למנקה או אפילו לנסות לעזור לה ולהקל עליה.

לאחר כתיבת הפוסט המורה שיתפה את ילדי כיתתה בתחושות שלה, והפנתה את תשומת ליבם לחשיבות עבודתה של המנקה – עד כמה נעים להיות בכיתה כשהיא נקייה ומבריקה בבוקר, וכמה לכלוך ובלאגן נשארים בכיתה בסוף היום. השיח עודד את הילדים להתייחס לעבודתה של המנקה בכבוד, לקחת חלק בשמירה על ניקיון הכיתה, להרים בסוף כל יום את הכיסאות כדי להקל עליה, ואף להוקיר לה תודה על עבודתה באופן אישי. כעת יש למנקה שם, היא אינה שקופה עוד.

פעילות המזמנת את התלמידים לראות את בעלי המקצועות "השקופים"* בבית הספר, לפתח אמפתיה* לתפקידם, ולחשוב על דרכים שבהן יוכלו להקל עליהם בעבודתם.

*"אנשים שקופים" הם אנשים שלא זוכים לתשומת לב ומתעלמים מקיומם. איך אנחנו יודעים שמישהו שקוף לנו? נחשוב: האם אנחנו מכירים אותו בשמו? האם אנחנו יודעים מה התפקיד שלו? האם אנחנו מתייחסים אליו כשאנחנו פוגשים אותו במהלך היום?

*אמפתיה היא היכולת להבין ולהזדהות עם רגשותיו של אדם אחר. (רב מילים)

מעובד לפי: סרוגים 10.12

הפעילות

שאלות לדיון:

  1. האם שמעתם על הסיפור המתואר בכתבה? למה לדעתכם המעשה של המורה "כבש" את הרשת? מה מיוחד במעשה שלה ושל ילדי הכיתה?
  2. איך זה אצלנו בכיתה? האם אתם מכירים את שמותיהם של בעלי המקצוע השונים בבית הספר, למשל: המנקה והשומר? האם אנחנו עושים משהו כדי להקל או לסייע לעובדים השונים בבית הספר שלנו? האם אתם אומרים למנקה או לשומר "שלום" או "בוקר טוב" כשאתם פוגשים אותם?
  3. מה לדעתכם הקושי בעבודה של המנקה בבית הספר? האם זה "בסדר" להשאיר כיתה מלוכלכת כי זה התפקיד של המנקה?

למורה: בשיח עם התלמידים חשוב להדגיש שלמנקה יש עבודה קשה, עבודה שדורשת מאמץ פיזי, הרבה שעות על הרגליים, לנקות את כל הכיתות בבית הספר, להרים מאות כיסאות, לנקות אחרי שלושים ילדים בכל כיתה, בשירותים ועוד.

  1. האם שמעתם את המושג "אדם/עובד שקוף"? מה אתם יודעים על זה?

למורה: אם התלמידים לא שמעו על המונח, אפשר לשאול מה לדעתם הכוונה ב"שקוף" ולהסביר כי "אנשים שקופים" הם אנשים שלרוב לא זוכים לתשומת לב ומתעלמים מקיומם. המקצועות השקופים נראים לעיתים כפחות חשובים והיחס אליהם פחות מכבד. לדוגמה, עובדי ניקיון מקבלים שכר נמוך, תנאי העבודה שלהם לעיתים אינם טובים (לא נותנים להם מתנות לחג, אין להם חופשות) ומתעלמים מהם כשפוגשים בהם.

  1. לפי דעתכם, מדוע חשוב לדבר על התופעה של אנשים שקופים?
  2. האם יש דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי לתת מקום לאנשים השקופים? מה למשל?

למורה: במהלך השיח חשוב לפתח אמפתיה בקרב התלמידים לבעלי התפקידים השונים, ולעודד את התלמידים לראות אותם, להתייחס אליהם בכבוד ולהקל עליהם בעבודתם. בקשו מהתלמידים להציע רעיונות כיצד ניתן לעשות זאת בתוך בית הספר – אפשר לכתוב מכתב תודה לבעלי המקצוע השונים בבית הספר, לברך אותם בבוקר בברכת "בוקר טוב", למנות ילדים שיפקחו על הרמת כיסאות בסוף היום וכדומה. ניתן לעקוב ולראות מה התגובה שלהם למעשים. בקשו מהתלמידים ליישם רעיון אחד ולתאר למחרת מה קרה. כמו כן, אפשר לברר עם התלמידים איך הם יכולים לעשות זאת גם מחוץ לבית הספר, למשל: להגיד "שלום" לשומר בכניסה לקניון, להקפיד לזרוק את הפסולת בפח במרחבים ציבוריים וכו'.

פעילות להרחבה:

ניקיון כפיים

לחצו להמשך קריאה
הקטן