אקטואליה
זה אקטואלי: תופעת "הליצנים המפחידים"
צוות החינוך החברתי וכישורי חיים בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

לאחרונה יצא לאקרנים סרט העוסק בליצן אלים ("It"), ובעקבותיו התעוררה תופעת הליצנים המפחידים. מדובר בתופעה עולמית, שבמסגרתה אנשים המחופשים לליצנים מפחידים עוברי אורח ולעתים אף מתקיפים אותם.

רקע

לאחרונה יצא לאקרנים סרט העוסק בליצן אלים ("It"), ובעקבותיו התעוררה תופעת הליצנים המפחידים. מדובר בתופעה עולמית, שבמסגרתה אנשים המחופשים לליצנים מפחידים עוברי אורח ולעתים אף מתקיפים אותם. התופעה רווחת בשעות הערב והלילה ביערות, בבתי ספר, בגנים ציבוריים ובסמטאות.

התופעה המטרידה, שפשטה ברחבי העולם והתפרסמה בעיקר בשל האימה שהטילה על ארצות הברית, הגיעה לאחרונה גם לערי ישראל. למשל, שני נערים בני 14 ו-16 מחולון התחפשו לליצנים והפחידו תושבים בגן שעשועים. הם חבשו מסכת ליצן על פניהם והתנפלו על אנשים עם פטיש מתנפח.

מהמשטרה נמסר: "נמשך מאבק המשטרה הנחוש בתופעה החברתית הפלילית והפסולה של נערים עטויי מסכת ליצנים, המנסים לזרוע פחד בקרב הציבור בישראל ולהפר את שגרת חייו. התופעה גוררת גם חשש שמישהו יפרש את ההלצה כאיום ממשי ויפגע בנערים, שעושים לעתים שימוש באביזרים שונים דמויי כלי תקיפה. אנו קוראים לציבור לא ליטול את החוק לידיים ולא לפגוע באותם בני נוער".

 

(מבוסס על ידיעה ב-YNET  03.10.17 מעריב, 12.10.17, בטיפולנט, 08.10.17 ועל הערך תופעת הליצנים המפחידים בוויקיפדיה)

הפעילות

שאלות לדיון:

  1. האם שמעתן/ם על התופעה? אם כן, מה? (למורה: היכרות עם העובדות, תפחית את רמת אי הוודאות של התלמידות/ים ומתוך כך את רמת החרדה. לצד זאת, חשוב להכיר בפחד או בחרדה המתעוררים לאור התופעה, ולתת לגיטימציה לביטוי רגשות קשים).
  2. מה דעתכן/ם על מה שעושים הנערים המתחפשים לליצנים מפחידים שאורבים לעוברי אורח? למה לדעתכן/ם הם עושים זאת? (למורה: למשל אולי הם מחפשים תשומת לב, אולי הם חושבים שזה מצחיק)
  3. חלק מהליצנים רואים בתופעה מעשה קונדס או מתיחה הומוריסטית. למשל אלישי (שם בדוי) שמתחפש לליצן: "אני מפחיד קבוצות קטנות של אנשים, בסך הכול מדובר בהומור". מה דעתכן/ם על כך? (למורה: חשוב להעביר מסר שלפיו גם אם יש ילדים שתופסים את ההתחפשות לליצנים כ"מצחיקה" או "מגניבה", זוהי התנהגות לא לגיטימית שיוצרת פחד גדול).
  4. טום מודן, מורה לתקשורת וקולנוע, עונה לשאלה מה מניע אדם להיכנס לדמות הליצן: " …הילדים האלו רצו להרגיש חיבור, רצו להרגיש שייכים ורצו להרגיש מאוחדים ולכן הם חיפשו את המכנה המשותף הרחב ביותר בגילם. היום זה הליצן, מחר זה יכול להיות משהו אחר". מה דעתכן/ם על כך? הסבירו.
  5. האם מי מכם/ן נתקל בתופעה? אם כן, שתפו מה קרה (למורה: זוהי אלימות לכל דבר, ואין להקל בה ראש. אם עולות אמירות מבטלות או מקטינות, יש לסייע לתלמידות/ים לנסח את התופעה כאלימות, בניגוד לצחוק או בדיחה שמטרתם לעורר הנאה או עונג. ראו קישורים בפעילויות להרחבה בסוף).
  6. אילו רגשות עולים בכם/ן מול התופעה של הליצנים המפחידים?
  7. מה יכול לעזור לכן/ם להתמודד עם הרגשות הלא נעימים? (למורה: למשל, להימנע מללכת לבד ברחובות בתקופה הקרובה, לשתף מבוגר אחראי, לחשוב על תסריטי התמודדות אם נתקלים בליצן מפחיד וכדומה).
  8. מה תוכלו לעשות כדי להרגיש יותר בטוחים בתקופה זו?
  9. המשטרה קוראת לציבור שלא לפגוע בנערים המחופשים לליצנים מפחידים. מדוע?

לתשומת לב המורה: אם תלמידות או תלמידים מסוימים מפגינים חרדה מוגברת המובילה להימנעות, נוטים לבכי, מתקשים בפעילויות היום-יום (אכילה, שינה, ריכוז בשיעור) – יש לתת על כך את הדעת ולשוחח עם התלמיד/ה ואף להפנותו/ה לשיחה עם היועצת החינוכית או עם פסיכולוגית השפ"ח (בהמלצת שיר דרור, עו"סית קלינית).

הצעות לשיפור תחושת המוגנות מטעם שפ"י (חדשות נענע):

  • אם קיים חשש, הסתובבו בקבוצות או בקשו ליווי מההורים.
  • אם נתקלתם במצב דומה, חשוב להתרחק מהמקום ולפנות לעזרת מבוגר.
  • במקרים של הפחדה, הטרדה ואלימות יש לפנות למשטרה.
  • אם אתם חוששים ממצבים כאלה, חשוב לשתף ולהסתייע בהורים ובצוות החינוכי.
לחצו להמשך קריאה
הקטן