אקטואליה
זה אקטואלי: מחאת התיכוניסטיות: שוויון, עד למכנסיים
צוות החינוך החברתי במטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

ידיעה המזמנת דיון בשאלה- האם יש להנהיג בבית הספר קוד לבוש שוויוני בין בנים לבנות?

רקע

בימים אלו יוצאות תלמידות להפגנת ענק בנושא המכנסונים הקצרים. הן מוחות על כך שבתיכונים רבים ברחבי הארץ קיימת אפליה בין בנים ובנות בנושאי הלבוש האחיד. הטענה העיקרית שלהן היא שלבנים מותר להגיע לבית הספר כשהם לובשים מכנסיים קצרים, בעוד בנות מחויבות ללבוש מכנסיים ארוכים יותר, המגיעים עד אחרי הברך לפחות.
המוחות פתחו עמוד פייסבוק תחת הכותרת "מפסיקות לשתוק – נלחמות למען החופש והשוויון", ובעוד שבועיים מתוכננת הפגנת ענק.

(ישראל היום, 01.06.2015; YNET, 31.05.2015)

הפעילות

האם יש להנהיג בבית הספר קוד לבוש שוויוני בין בנים לבנות?

מצד אחד: כן, משום שהנהגת קוד לבוש שונה לבנים ולבנות הוא בגדר אפליה.

מצד שני: לא, משום שקיימים הבדלים פיזיים ותרבותיים בין בנים לבנות שקוד הלבוש צריך להתחשב בהם.

נקודות לבירור אישי:
1. הסבירו במילים שלכם למה הכוונה ב"קוד לבוש" ולמה צריך אותו בכלל. (למורה: לבוש מקובל המכבד את המקום. למשל, לאירוע באים בלבוש חגיגי, ברחוב לא לובשים בגד ים, בחוף הים לא מקובל ללבוש חליפה, ובלוויה לא מקובל ללבוש בגדים צבעוניים וצעקניים).
2. לְמה הכוונה בהבדלים פיזיים ותרבותיים בין בנים לבנות שקוד הלבוש צריך להתחשב בהם?
3. עם איזו טענה מבין שתי הטענות אתם מזדהים יותר ומדוע?
4. האם לדעתכם הנהגת קוד לבוש שונה לבנים ולבנות היא אפליה? הסבירו. (למורה: באפליה הכוונה ליחס לא שווה מסיבות לא רלוונטיות).
5. על פי החוק, מעסיק רשאי לקבוע קוד לבוש בבית העסק שלו כדי להתאים לעסק את התדמית שהוא מבקש ליצור. איך זה קשור לקוד הלבוש הבית ספרי?
6. האם אתם בעד או נגד תלבושת אחידה בבית הספר? הסבירו.
7. יש הטוענים שקוד לבוש מגביל את חופש הביטוי האישי של הפרט. מה דעתכם על טענה זו? האם בהקשר זה תלבושת אחידה מגבילה את חופש הביטוי לדעתכם? (למורה: כל עוד לא מדובר במניעה של לבישת או עטיית פריטים המזוהים עם הדת, והמטרה היא להתאים לייצוגיות של המוסד שבו נמצאים, אין בכך פגיעה בחופש הפרט. נוסף על כך, כשהנערות יוצאות מכותלי בית הספר הן רשאיות להתלבש כרצונן).
8. יש הטוענים שמכנסיים קצרים לנערות זה לבוש פרובוקטיבי המסיח את דעת הבנים ומפתה אותם. מה דעתכם על טענה זו? (למורה: מחקר (מור, 2006) מצא כי אין קשר בין לבוש פרובוקטיבי לבין הטרדה מינית).

תיאור מקרה

יובל נבון, תלמידת כיתה י"ב מקריית אונו, הלומדת בתיכון חילוני, גילתה להפתעתה הגמורה ששינו את התמונה שלה בספר מחזור. בתמונה המקורית שהתפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה היא וחברתה הצטלמו עם גופיות, ואילו בתמונה שהתפרסמה בספר המחזור הוסיפו לה שרוולים באמצעות תוכנת פוטושופ.

מבית הספר נמסר: "הצילומים לספר המחזור מייצגים את בית הספר ואת שכבת הלומדים בו. בית הספר פוטר את התלמידים מלהצטלם בחולצת תלבושת בית ספרית, אך מאידך התלמידים נתבקשו באופן ברור להגיע לצילומים בלבוש הולם ונתבקשו שלא להגיע בגופיות לצילומים. נאמר לתלמידים כי תלמידים שלא יכבדו בקשה זו, ניאלץ לפסול את התמונה".

לקריאת הכתבה באתר 'פרוגי חדשות'

מה דעתכם על המקרה? האם יש כאן צד צודק או טועה? הסבירו.

לסיכום:
פרטו מה התחדש לכם בעקבות הפעילות היום.

 

 

להרחבה:

שוויון בין המינים 

Gender Equality  שוויון בין המינים

הארכיון

 לארכיון "זה אקטואלי"

לחצו להמשך קריאה
הקטן