אקטואליה
זה אקטואלי: ראש הממשלה: "לא השוויתי למשפחות שכולות; אמירה לא הכי מוצלחת"
צוות החינוך החברתי במטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי והסתדרות המורים.

התנצלותו של רה"מ ביבי נתניהו השבוע, מעלה לדיון שאלות הנוגעות לצורך בהתנצלות ובעשיית חשבון נפש, בייחוד לאור תקופת 'הימים הנוראים' המתקרבת.

בתחילת השבוע התעוררה סערה בעקבות ההשוואה שערך לכאורה ראש הממשלה בנימין נתניהו בין ההורים של החייל אלאור אזריה לבין הורים שכולים. בריאיון לגלי צה"ל התנצל נתניהו על דבריו ואמר: "לא הייתה כוונה לערוך השוואה כזו. אמירה לא הכי מוצלחת".

(מבוסס על ידיעה מתוך 'ישראל היום', 26.9.16)

הפעילות

1. מה דעתכם על כך שמנהיג במעמד ציבורי כה בכיר מביע התנצלות או מודה בטעותו? הסבירו.
  2. נסו להיזכר במקרה שבו התנצלתם על משהו שעשיתם או אמרתם. האם תוכלו לשתף במקרה? מה הרגשתם?
  3. מדוע לדעתכם קשה לנו להתנצל?
  4. מה דעתכם: התנצלות מעידה על חוזק או על חולשה? הסבירו.
    לקראת 'הימים הנוראים'
    'הימים הנוראים' הם כינוי לימים שבין ראש השנה ליום הכיפורים. ימים אלה הם ימים של חשבון נפש ושל בקשת סליחה וכפרה בעניינים שבין אדם לחברו, לפיכך הם נקראים "עשרת ימי תשובה". (מתוך הספרייה הווירטואלית, מטח)
    – חלקו את הכיתה ל-5-4 קבוצות, ובקשו מכל קבוצה לחשוב יחד על תחומים שבהם כדאי לכולנו לערוך חשבון נפש ולבקש סליחה אם יש צורך. התחומים יכולים להיות קשורים לבית, לבית הספר ולכל תחום שבו ילדים לוקחים חלק (למשל, יחסים עם האחים/ההורים, השתתפות בשיעורים בכיתה, יחס לחברים לכיתה ועוד).
    – ערכו על הלוח רשימה של כלל הנושאים שהעלו הקבוצות.
    – בקשו מהתלמידים להוציא דפים. על כל תלמיד לכתוב בדף תחום אחד או שניים שבהם הוא בוחר לעשות חשבון נפש, ולכתוב לעצמו את מחשבותיו או לנסח את דברי הסליחה שהוא מתכוון לומר- אם מוצא בכך צורך. דף זה אינו מיועד לשיתוף בכיתה וזו עבודה עצמית אישית.

להרחבה

התנצלות – האם צריך להתנצל בכל מקרה שפגענו במישהו?

זה אקטואלי: גלנט נכנס לפוליטיקה ומתנצל

מכתב התנצלות

משחק הסליחות

ערכת פעילויות לחגי תשרי