רקע
יום המודעות לגמגום נולד מיוזמה משותפת של אנשים מגמגמים ושל בעלי מקצוע המתמחים בגמגום. המטרות שהציב לעצמו ארגון הגמגום הבינלאומי, ISAD, הן:
· לשנות נורמות ציבוריות ולהפסיק את האפליה החברתית כלפי אנשים מגמגמים.
· לפתח את ההערכה העצמית של אנשים מגמגמים.
· להרחיב את האפשרויות העומדות בפני אנשים מגמגמים לממש את מטרותיהם ואת שאיפותיהם.
· לבנות קהילה ולספק תשתית להחלפת דעות ולחיזוק הקשר בין חוקרים, מטפלים, אנשים מגמגמים והורים לילדים מגמגמים.
מתוך: ארגון מגמגמים בישראל
מהו גמגום?
גמגום הוא הפרעה תקשורתית, הפוגעת ביכולת לדבר באופן שוטף. הגמגום מופיע לרוב בגיל שנתיים עד 4 שנים, אך יכול להופיע גם מאוחר יותר. כ-5% מאוכלוסיית הילדים עוברים תקופה של גמגום. אצל רובם (75%) הגמגום נעלם כעבור חצי שנה או יותר. אצל 1% מקרב הילדים, הגמגום אינו חולף, והופך לבעיה כרונית. כאשר הגמגום נמשך לפחות 3 שנים, קיים סיכוי נמוך שהוא יחלוף.
מה גורם לגמגום?
אין סיבה אחת מובהקת. הגמגום מושפע מגורמים פסיכולוגיים, אך הוא אינו בעיה רגשית או הפרעה עצבית. הגמגום לא נגרם באשמת ההורה או הילד. אחד המחקרים העדכניים מציע זיקה בין גמגום לקואורדינציה הנוירולוגית במנגנון הדיבור.
למעלה משליש מהילדים המגמגמים אינם מתגברים על הגמגום. קלינאי תקשורת יכולים לזהות ילדים שנמצאים בסיכון לפתח גמגום כרוני ולעזור לרבים מהם להתגבר על הגמגום, אם יתחילו טיפול בגיל צעיר. ולמרות זאת, חוסר מודעות של מורים, של יועצים ושל רופאי ילדים רבים יגרום להם להמליץ להורים לדחות את הטיפול בדיבור, עד שיהיה מאוחר מדי, כדי למנוע חיים ממושכים עם גמגום.
מידע נוסף: ארגון מגמגמים בישראל