אקטואליה
זה אקטואלי: מצעד הגאווה והמאבק לשוויון
צוות חינוך חברתי וכישורי חיים מטח, בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

בעקבות מצעד ואירועי הגאווה, המתקיימים החודש, מוצעות שאלות לשיח משמעותי עם התלמידים בכיתה.

רקע

 מצעד הגאווה הוא מצעד שנתי המתקיים בחודש יוני בערים שונות ברחבי העולם. במצעד זה קהילת הלהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים, ביסקסואלים וא-מיניים) מציינת את מאבקה להכרה ולשוויון זכויות.

באמצעות המצעד חברי הקהילה הלהט"בית מבקשים להעביר לציבור את המסרים הבאים:

^ השוני בנטייה המינית או בזהות המגדרית איננו חיסרון או בושה.

^ אלו הבוחרים לחיות מחוץ לארון על אף הקשיים הכרוכים בכך, ראויים להתגאות בבחירתם.

^ קריאה להשגת שוויון זכויות מלא לכולם בחוק.

בישראל, אירועי חודש הגאווה לשנת 2019 עומדים בסימן "המאבק לשוויון #מחוץ לחוק". השנה, לצד המצעדים בתל אביב ובירושלים, יתקיימו אירועי גאווה רבים ברחבי הארץ שיתנו ביטוי לדרישה לשוויון מלא בחוק. לדברי רון חולדאי, ראש עיריית ת"א, המאבק של הקהילה הגאה הוא גם לביטחון אישי, בהכרה במשפחות גאות, בתיקון אפליה ברישום ועוד.

בקרב האוכלוסייה ישנם קולות שמתנגדים לקיום מצעד הגאווה על רקע דתי ו/או הומופובי. מלבד זאת, נשמעת גם ביקורת על האופי המיני הבוטה של המצעד במקומות מסוימים.

(לפי: וואלה! NEWS 01/06/19, Ynet 01/06/16, ויקיפדיה)

הנחיות למורה: במהלך העיסוק בכיתה בנושא זה יש לגלות רגישות רבה. ייתכן שישנן משפחות גאות בקרב ילדי הכיתה (במשפחתם הגרעינית או בזו המורחבת) ויש לתת לכך מקום, וייתכן שישנם תלמידות ותלמידים שמתלבטים ומתלבטות לגבי זהותם המינית או חוששים לצאת מהארון. יכול להיות שבמהלך הפעילות המוצעת יישמעו אמירות הומופוביות שיכולות לנבוע מבורות או מפחד. חשוב לא להתעלם מהאמירות הללו, לחזק את האמירות התומכות, ולהעביר את המסר שכולם שווים ויש להם מקום בחברה בלי קשר לנטייתם או זהותם המינית. ניתן לומר את המשפט: הומו/לסבית זה לא קללה.

הפעילות

שאלות לדיון:

  1. האם שמעתם על מצעד הגאווה או השתתפתם בו בעבר? שתפו בחוויה שלכם.

למורה: מומלץ להרחיב את הדיון ולשמוע את מגוון המידע והחוויות של התלמידים בהקשר של מצעד הגאווה.

  1. מדוע לדעתכם אנשים ונשים שאינם חלק מהקהילה הגאה משתתפים במצעד הגאווה?
  2. האם חשוב לדעתכם לקיים את מצעד הגאווה? מדוע לדעתכם מקיימים אותו בכל שנה? יש בכך צורך?

למורה: אם יש זמן, מומלץ להוסיף לדיון הכיתתי דוגמאות שמחזקות את הצורך בקיום המצעד, כדוגמת: הרצח של שירה בנקי ומחאות נגד קיום מצעד הגאווה.

  1. מה דעתכם על המסרים שהקהילה הלהט"בית מעבירה באמצעות המצעד? האם לדעתכם המסרים הללו מתקבלים וקיימים בחברה שלנו? הסבירו.

למורה: מטרת המצעד, בין היתר, היא קריאה למאבק על שוויון זכויות מלא לכולם. כיום החקיקה והאפשרויות הקיימות בארץ עבור קהילת הלהט"ב שונה מאלו של זוגות הטרוסקסואלים, וחברי הקהילה חווים אפליה, בעיקר בתחום הנישואים, אימוץ ילדים, והבאת ילדים לעולם באמצעות הליך פונדקאות.

  1. מצעד הגאווה התפתח מהפגנות מחאה, וברבות השנים הפך במקומות מסוימים למצעד ססגוני וקרנבלי, המתאפיין בהנפת דגלי גאווה, מוזיקה קצבית, הופעות דראג (הופעות של גברים הלבושים כנשים/ נשים הלבושות כגברים) ועוד. האם לדעתכם האופי הקרנבלי של המצעד מחזק את המחאה והמסרים או פוגע בהם? הסבירו את תשובתכם.
  1. איך אנחנו יכולים לקדם קבלה ויחס שוויוני כלפי הקהילה הגאה?

למורה: בעיקר על ידי פתיחות לנושא, קבלה של בני אדם ללא קשר לנטייתם המינית, הכלה של כל סוגי המשפחות, יחס מכבד לכולם, הימנעות מהפיכת המושגים "הומו"/"לסבית" לקללה.

לחצו להמשך קריאה
הקטן