אקטואליה
זה אקטואלי: הכפשות והשמצות במערכת הבחירות
צוות חינוך חברתי וכישורי חיים מטח, בשיתוף הקרן לקידום מקצועי

הבחירות בפתח והפוליטיקאים מטעם המפלגות נאבקים על כל קול. האם השמצות והכפשות מתקבלות על הדעת בתקופת בחירות?

בעוד ימים אחדים, ב-17 בספטמבר 2019, י"ז באלול ה'תשע"ט, יתקיימו הבחירות לכנסת ה-22. לראשונה בהיסטוריה הפוליטית של מדינת ישראל יתקיימו שתי מערכות בחירות באותה השנה.
תוצאות הבחירות יקבעו את גודל הסיעות בכנסת ה-22. הפוליטיקאים מטעם המפלגות נאבקים על כל קול, והתקפות על המפלגות היריבות הן חלק מהמשחק הפוליטי.

הינה כמה דוגמאות לאמירות של פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית על פוליטיקאים אחרים:
"הוא כבר חודשים מגמגם ולא מצליח להוציא משפט אחד שלם".
"הוא מחלה מידבקת."
"אתה קופסת ג׳ל למריחה ולהסתה."
"הוא לא אפוי."
"קשקשן שמבלבל את המוח."
"שמאל מסוכן."
"אל תאמינו לפייק ניוז… ממציא זיופי בחירות."
"שקרן מקצועי, הוא משקיע בזה מיליוני שקלים של כסף שחור."
"לוזר סדרתי."

(מעובד. לפי: ויקיפדיה, המכון הישראלי לדמוקרטיה)

הפעילות

שאלות לדיון:

1. האם שמעתם התבטאויות פוגעניות של פוליטיקאים זה כלפי זה? מה דעתכם על כך?
  2. האם במהלך בחירות מתקבל על הדעת להכפיש ולהשמיץ את האחר כדי לזכות בתפקיד או ביותר קולות?

הציגו לתלמידים את הטענות המרכזיות של הדילמה:

דעה אחת: המטרה חשובה מאוד והיא מקדשת את האמצעים. אם אנחנו רוצים לנצח בבחירות עלינו להשתמש בכל האמצעים שעומדים לרשותנו, להעצים את היתרונות שלנו ולהכפיש את המועמדים האחרים.

דעה אחרת: פגיעה במועמד אחר היא לא מוסרית ולא ראויה. כדי לנצח עלינו להתמקד בהפגנת היכולות שלנו ולא בפגיעה ביריב ובהשמצתו.

שאלו את התלמידים:

א. עם איזו דעה אתם מסכימים יותר? מדוע?

ב. איזה מסר מעבירים הפוליטיקאים לציבור בכלל, ולתלמידים ולבני נוער בפרט, באמירות כאלה?

1. האם התמודדתם פעם על תפקיד כלשהו? (למשל – ועדות כיתה, מועצת תלמידים, קפטן בנבחרת ספורט) כיצד התנהלו הבחירות לתפקיד? האם התמקדתם בהצגת הכישורים שלכם או שהדגשתם מדוע המועמדים האחרים אינם מתאימים?
  2. לדעתכם, האם במרוץ לקראת תפקיד חשוב המטרה מקדשת את האמצעים? האם כל פעולה שמקדמת את הניצחון היא מקובלת? מדוע?

פעילויות להרחבה

זה אקטואלי: המרוץ לנשיאות: "מקלחת של הכפשות והשמצות". על בחירות והגינות