רקע
חג החנוכה הוא חג יהודי הנחגג במשך שמונה ימים, לזכר הניצחון של החשמונאים על היוונים.
בחג החנוכה נוהגים להדליק נרות בחנוכייה בחיק המשפחה, והילדים נוהגים לשחק בסביבון. המנהג לשחק בסביבון הוא עתיק מאוד, ויש הטוענים שהחל כבר בתקופת המכבים, כאשר היוונים אסרו על היהודים ללמוד תורה וגזרו עונש מוות על מי שעבר על האיסור. ילדי ישראל התקבצו ולמדו תורה בסתר, וכאשר שמעו חיילים מתקרבים לשטח היו מטמינים את הספרים, מוציאים את הסביבונים ומעמידים פנים כאילו הם עסוקים במשחק. אחרים טוענים שהמנהג נולד מכיוון שצריך לשבת ליד החנוכייה, ולכן המציאו משחק שיעביר לילדים את הזמן בצורה חווייתית (מבוסס על מידע מאתר בית חב"ד).
הפעילות המוצעת לחנוכה מדגישה את העיקרון שכל אחד הוא יחיד ומיוחד, ויש מקום לכולם.
השיר "סביבונים מינֵי מינים" שכתבה מירי צללזון, עוסק בסביבונים שעברו "האנשה". לכל סביבון יש תכונה ייחודית לו, כזו שמשפיעה על התנהגותו. במקרה הזה – ההשפעה היא על הסיבוב שלו. בשיר יש תיאור של סביבונים שונים המונחים בחלון הראווה של חנות צעצועים, ומחכים לחנוכה: יש סביבון תינוק, שמועד ונופל פעמים רבות, ויש סביבון סבא שמסתובב באיטיות. יש סביבון בכיין אבל יש גם סביבון ליצן, צחקן. יש סביבון זריז ומולו סביבון מגושם כמו דב, וגם סביבון רקדן.
בעקבות השיר ניתן לשוחח עם הילדים על המאפיינים השווים והשונים בין כל הסביבונים: השוויון הוא בחלקים המרכיבים אותם (ידית הסיבוב, גוף הסביבון והחוד) ובתנועתם הסיבובית. השוני הוא בתכונה המאפיינת כל סביבון. השיר של מירי צללזון מאפשר לפתח שיחה על התכונות הגורמות לכל סביבון להיות יחיד, מיוחד ושונה מהסביבונים האחרים. השונות ניתנת להשוואה בקריטריונים (מדדים) מגוונים: שונות במצב הרוח (מזג), שונות בקצב ושונות ביציבות התנועה (קלילות מול כובד). יש מקום גם להעלאת רעיונות לסביבונים נוספים, בעלי תכונות אחרות, שהילדים יעלו.
ניתן להמשיך את השיחה ולסייע לילדים להגיע למסקנה שכמו שהסביבונים דומים זה לזה בדברים מסוימים, אך גם שונים זה מזה בדברים אחרים, כך גם בני האדם. לכולם יש אף, פה, אוזניים ושיער, אך כל אחד שונה מרעהו. כל אחד יחיד ומיוחד. לכל אחד דברים המיוחדים לו, לכל אחד כישרונות אחרים, לכל אחד יש משהו שבו הוא "הכי טוב". ומכל אחד אפשר ללמוד משהו. לכל אדם יש מה לתת לזולתו ולקבוצה, ומכל אחד אפשר לקבל משהו ייחודי שיתרום לזולת ולקבוצה. השונות היא דבר חיובי, וראוי לעודד ולטפח את ההבדלים בין בני האדם כדי שהחברה תהיה מגוונת ומעניינת יותר.