שאלה ותשובה
תלמיד קרא "מוות לערבים" באמצע פעילות

עינב לוק, מנהלת היחידה למניעת אלימות שפ"י, ומיכל זכריה מדריכה ארצית, שפ"י עונות על שאלה באשר לאמירות גזעניות ומתסיסות של ילד יהודי כלפי ילד ערבי במהלך פעילות חברתית משותפת.

עינב לוק מנהלת אגף תכניות סיוע ומניעה בשפ"י, משרד החינוך.
שאלה

שלום רב,
בימים אלו בפרט, כיצד על מדריך להגיב לביטוי "מוות לערבים" בפעילות קיץ משותפת לילדים יהודים וערבים? אשמח לתשובה הן ברמה של פעילות לכל הקבוצה בעקבות האירוע, והן ברמת התגובה הראשונית לנאמר והתגובה הראשונית לתסיסה בקבוצה.

תשובה

שלום רב
אנו מודות לך על הפנייה, על הרגישות ועל הנכונות לפעול למניעת אמירות גזעניות.
חשוב לציין שזוהי סיטואציה קשה ולא פשוטה למדריך או מורה שנתקל בה ותחושת הלחץ, והתסכול היא ברורה ומובנת מאליה. לכן, חשוב להכשיר את אנשי החינוך ולהכין אותם להתמודדות גם עם מצבים מעין אלה.
בראש ובראשונה חשוב לעצור את הפעילות ולדון במה שנאמר ולא לעבור על האמירה לסדר היום. לאחר העצירה יש לערוך הבחנה בין עמדות פוליטיות לבין התנהגות גזענית ואלימה שהיא פלילית ואסורה ולהשמיע עמדה חד משמעית ונחרצת של המבוגרים נגד אלימות ונגד גזענות. בעקבות הדברים יש לקיים שיח משמעותי עם התלמידים ולהכיל את המורכבות.
אלה המסרים שחשוב שיעברו תוך כדי השיח:

1. גינוי מוחלט וחד משמעי לגזענות  וביטויי גזענות.
  2. גינוי מוחלט וחד משמעי לאלימות.
  3. הדגשת החובה לפעול מתוך שיקול דעת מוסרי.
  4. מסר של חמלה, הומניזם וכבוד האדם באשר הוא.
  5. לכל ילד ולכל אדם יכולת לשלוט בתוקפנות ולהימנע מאלימות.
  6. יש לזהות מצבי הסתה, התלהמות, לחץ חברתי ולהימנע מהם.
  7. ערכי הדמוקרטיה, שלטון החוק, הצדק והמשפט.

עבורנו, המחנכים, מהווה כל אירוע כזה תזכורת להבנה שעבודה חינוכית אינה מסתיימת לעולם. שיש הכרח לבסס בקרב התלמידים ערכים של סובלנות שוויון וכבוד לאדם באשר הוא אדם, ולגנות התנהגות מתלהמת, אלימה וגזענית. תזכורת להבנה שחובה עלינו להגן על התלמידים – מפני זולתם כמו מפני עצמם.
תהליך שינוי עמדות גזעניות והכחדה של התנהגויות אלימות מחייב עבודה חינוכית רציפה אשר עושה שימוש במתודות שונות, בחזרה על תכנים ובהבניה הדרגתית חווייתית ותודעתית.
להלן קישור לתכניות ולסדנאות בתחום:

עינב לוק                                                                      מיכל זכריה
ממונה על היחידה למניעת אלימות                              מדריכה ארצית
שירות פסיכולוגי ייעוצי                                                 שירות פסיכולוגי ייעוצי
משרד החינוך                                                              משרד החינוך