אקטואליה
זה אקטואלי: כשליש מבני הנוער בחטיבת הביניים התנסו בשתיית אלכוהול
צוות החינוך החברתי במטח בשיתוף הקרן לקידום מקצועי והסתדרות המורים.

לפי סקר שנערך על ידי משרד הבריאות בקרב תלמידים, התברר כי יותר מ-35% מתלמידי חטיבות הביניים ויותר מ-90% מתלמידי החטיבות העליונות התנסו בשתיית אלכוהול. הנושא מזמן שיח עם התלמידים על הצריכה, הסכנות וההתמודדות עם הלחץ החברתי לשתות.

כ-28% מהתלמידים דיווחו כי שתו משקה אלכוהולי כלשהו לפחות פעם בחודש, בנים פי שניים מבנות.
לבני הנוער אין בעיה להשיג אלכוהול – רובם קונים אותו באופן עצמאי, יש המבקשים ממבוגר לקנות עבורם, וישנם אף נערים שמשתמשים בתעודות זהות מזויפות. בני הנוער שותים כמויות גדולות של אלכוהול באופן אינטנסיבי, במהירות ובזמן מועט. לרוב הם מגיעים למסיבות כבר שיכורים.
לדברי אמיר דלומי, ראש תחום מרכזי הנוער בעמותת עלם (עמותה לנוער במצבי סיכון): "שתייה רווחת מאוד גם על ידי נוער נורמטיבי. הם משתמשים באלכוהול בתדירות גבוהה כי האלכוהול עושה להם טוב. הוא יושב בדיוק על המקומות שחסומים בגיל ההתבגרות: היכולת להשתלב חברתית, להעז לעשות דברים ולהתמודד עם לחץ חברתי. הוא מסיר את העכבות".
בני נוער מתארים את תחושת השתייה: "זה אופנתי וכיפי".
נ', נערה בת 17 : "אני לא שותה ביום-יום, אני לא מתה על זה, אבל ברור שניסיתי כי כולם סביבי דיברו על זה".

(מבוסס על: ידיעה ב- 17.1.17 ynet)

הפעילות

1. האם הנתונים לגבי צריכת אלכוהול בקרב בני נוער מפתיעים אתכם? הסבירו.
  2. "ברור שניסיתי כי כולם סביבי דיברו על זה". מה דעתכם על המשפט הזה? למה היא מתכוונת? (במצגת ישנה התייחסות לנושא הלחץ החברתי)
  3. הציעו עוד סיבות שבגללן בני נוער שותים אלכוהול (למורה: מסיר חסמים ועכבות, נחשב מעשה של "גדולים" שכביכול הופך אותם לבוגרים).
  4. מהסקר עולה שבנים שותים אלכוהול פי שניים מבנות. מה דעתכם על הנתון הזה? מדוע זה כך לדעתכם?
  5. למה לדעתכם החוק קובע שצריכת אלכוהול מותרת רק מגיל 18?
  6. אילו סכנות יש בצריכת אלכוהול? (למורה: הרעלת אלכוהול, עושים מעשים שמתחרטים עליהם בגלל הסרת העכבות, חוסר שליטה ועוד).
  7. מה דעתכם על טענת חלק מבני הנוער כי שתיית אלכוהול "זה אופנתי וכיפי"? הסבירו.
    במחקר נמצא כי יש גם נערים שבוחרים לא לשתות. מה לדעתכם עוזר להם להימנע משתייה?

אלכוהול – אל תאבד את עצמך

חברים ולא שותים